avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM/unitate vs CCMUN - care se aplica?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM/unitate vs CCMUN - care se aplica?

Va prezint urmatoarea situatie:

- a expirat perioada ptr care a fost negociat CCM la nivel de unitate (adica cele 12 luni);
- au fost demarate negocierile ptr un nou CCM
- partile nu se inteleg asupra unor prevederi iar timpul trece... trece (chiar mai mult de 60 zile)

Ce CCM se aplica?
Se poate intampla ca daca totusi partile nu ajung la un consens sa se treaca la aplicarea CCM unic, si deci sa nu mai existe CCM la nivel de unitate?

Stiu ca angajatorul trebuie sa faca dovada demararii negocierilor.
Dar cum facem cu finalizarea si ce CCM se va aplica daca partile nu se inteleg?

Multam fain
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 21:54, 12 Martie 2010
În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există sau nu mai exista contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
Se poate reglementarea legala care prevede acest lucru?

Exista o divergenta aici: unii sustin ca daca nu se ajunge la o intelegere in rpivinta continutului noului CCM atunci intra in vigoare CCMUN, altii sustin ca actualul CCM/unitate ramane valabil pana la semnarea unui nou CCM..

Ultima modificare: Joi, 11 Martie 2010
Isa Radov, Consultant resurse umane
1. Orice CCM are o clauza care prevede ca se prelungeste perioada de valabilitate cu un an de zile daca nu se ajunge la un acord privind modificarea CCM.

2. Din legea 130/1996, republicata in 1988, privind contractul colectiv de munca:
Art. 11. -
(1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte, după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii din unitate, în cazul contractelor colective de muncă încheiate la acest nivel;
b) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile care fac parte din grupul de unităţi pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă la acest nivel;
c) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de muncă;
d) pentru toţi salariaţii încadraţi în toate unităţile din ţară, în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional.
Art. 34. - Litigiile în legătură cu executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului colectiv de muncă sunt litigii de muncă şi se soluţionează, în primă instanţă, de către judecătorie.
Art. 35. - Cererile referitoare la înregistrarea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea unor clauze cuprinse în contractele colective de muncă, formulate în faţa instituţiilor publice, instanţelor judecătoreşti şi a altor organe ale statului, sunt scutite de taxă de timbru.

3. Din art.11 din lege reiese faptul ca, in lipsa unui CCM la un anumit nivel, se aplica CCM de la nivel superior.

4. In legatura cu divergenta amintita eu spun ca in momentul in care CCM la nivel de unitate isi inceteaza aplicabilitatea atunci se aplica CCM de la nivel imediat superior.

5. Va recomand sa cititi Legea 130/1996, republicata si veti vedea ca, incet-incet,
gasiti raspunsuri la toate intrebarile.

6. In ultima instanta se poate recurge la solutionarea de catre judecatorie a litigiilor.
Multumesc
Art 247 Codul Muncii :
În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.

Alte discuții în legătură

Aplicabilitate contract colectiv unic pe ramura rosu gheorghe rosu gheorghe Sunt lider sindical si m-ar interesa daca pot introduce in instanta o actiune prin care angajatorul sa fie obligat sa recunoasca contractul colectiv pe ramura ... (vezi toată discuția)
Salar compensator handsu handsu Prevederile art.78 din Cont?ractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National sunt aplicabile chiar daca - angajatorul sustine - acest lucru nu este prevazut in ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca caniculesei caniculesei va rog, daca poate sa-mi spuna cineva daca la un SRL este obligatoriu contractul colectiv de munca. Multumesc! (vezi toată discuția)