avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 137 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... am pensie anticipata MAI si lucrez in continuare cu ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

am pensie anticipata MAI si lucrez in continuare cu acte in regula

Din 2001 am pensie anticipata partiala MAI.M-am angajat in sectorul privat in 2002 si lucrez in continuare cu carte de munca (deci cu toate drepturile unui salariat).
Asi dori sa stiu ce lege reglemententeaza aceasta situatie si cum pot adauga anii lucrati in secorul privat la vechimea din cadrul MAI ,astfel incat la implinirea varstei de pensionare de drept(care difera la pesonalul militar de cel civil) sa pot cumula vechimea din cadrul MAI cu vechimea din sectorul privat.
Sper sa ma fi facut inteles pentruca e o mare nebuloasa in legea pensiilor in acest moment cu privire la astfel de situatie.
Cel mai recent răspuns: gsm , utilizator 17:47, 12 Martie 2010
1. Legea 19/2000 spune:
Art. 194 - (1) Între sistemul public şi celelalte sisteme proprii de asigurări sociale, neintegrate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, inclusiv sistemul pensiilor militare, se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate şi de urmaş, precum şi a altor drepturi de asigurări sociale prevăzute de prezenta lege.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) prestaţiile de asigurări sociale în sistemul public se stabilesc numai pentru stagiul de cotizare realizat în acest sistem.

2. Asadar cand veti implini varsta standard de pensionare ceruta de Legea 19/2000 va veti prezenta la Casa de Pensii cu cererea de pensionare si actele anexe necesare.

3. Mai asteptati un pic sa iasa si noua lege a pensiilor, sa vedem ce noutati mai aduce.
gsm a scris:
Sper sa ma fi facut inteles pentruca e o mare nebuloasa in legea pensiilor in acest moment cu privire la astfel de situatie.

Nu este nicio nebuloasa, este o simpla adaugare de stagiu. Atunci cand veti implini varsta standard pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, perioada in care ati lucrat in sistemul public se adauga perioadei lucrate in sistemul militar, conform art. 95 din Legea nr. 19/2000.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Vineri, 12 Martie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc .Astept legea noua, sa vedem poate va fi mai clara si mai elaborata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobandirea celei de-a doua pensii Pilu Pilu As avea rugamintea daca ma poate lamuri cineva daca pot sa dobandesc a doua pensie, respectiv, cea din domeniul public si pentru aceasta prezint urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie cojex cojex Buna ziua. Sunt pensionar militar, angajat de 4 ani in sectorul public, de pe 9 decembrie fiind disponibilizat in baza L329 (am optat pentru pensie). ... (vezi toată discuția)
Militar/politist pensionat angajat functionar public rhemaxos rhemaxos Dupa cum se cunoaste, OUG nr.230/2008 a fost declarata neconstitutionala. Foste cadre militare/din politie s-au pensionat in baza legilor specifice: Legea ... (vezi toată discuția)