avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Dobandirea celei de-a doua pensii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Dobandirea celei de-a doua pensii

As avea rugamintea daca ma poate lamuri cineva daca pot sa dobandesc a doua pensie, respectiv, cea din domeniul public si pentru aceasta prezint urmatoarele date: sunt nascut la 14.11.1951, am lucrat intr-o structura militara iar in 01.09.2005 m-am pensionat definitiv, cu drept la pensie de serviciu (limita de varsta). Pentru calculul pensiei militare s-a luat in considerare perioadele lucrate in armata, scoala militara si cadru permanent in structura militara in care am lucrat. Pana aici totul e clar si lamurit insa m-ar interesa daca si cand as putea sa mai obtin o pensie avand in vedere ca pana la data pensionarii mele am mai lucrat, pe baza de contract individual de munca timp de 4 ani si jumatate in viata civila in grupa a doua de munca (conditii deosebite). Dupa pensionare, pana in prezent, mai am lucrati 4 ani si 10 luni, in conditii normale. As dori sa stiu daca in momentul de fata pot beneficia de pensie in sistemul public (anticipata) sau numai cand implinesc o anumita varsta ori voi mai avea vechime in munca. Va multumesc f. mult pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Pilu , utilizator 07:46, 15 Iulie 2009
Se poate dar ar trebui sa vedeti care este stagiul minim de cotizare in sistemul public pentru a putea beneficia de o a doua pensie.
In primul rand, ca sa fie clar pentru toata lumea care raspunde celor care intreaba in acest forum, in Romania nimeni nu poate beneficia de doua pensii, una din sistemul public si una din sistemul militar.

Potrivit art. 194 din Legea nr. 19/2000, "intre sistemul public si celelalte sisteme proprii de asigurari sociale, neintegrate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, inclusiv sistemul pensiilor militare, se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea in munca sau vechimea in serviciu, in vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limita de varsta, de invaliditate si de urmas (...).

Deci, nu putem discuta decat despre recunoasterea reciproca a stagiilor realizate in cele doua sisteme de asigurari sociale: sistemul public si sistemul neintegrat in sistemul public (sistemul militar).

Stagiul realizat de dvs. in sistemul public va fi adaugat de catre Casa teritoriala de Pensii, atunci cand dvs. veti implini varsta standard de pensionare de 65 de ani.
Nu este necesar sa mai realizati si alte stagii de cotizare in sistemul public dar, cu cat realizati mai mult, cu atat mai mare va fi pensia.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc f. mult pentru raspuns doamna consilier juridic Gabriela Pintea. Pilu, =D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog ajutati-ma ! baikomarilena baikomarilena Sotul meu este pensionat pe caz de boala in gradul III, iar cei de la casa de pensii nu vor sa-i ia in considerare la calculul pensiei anii lucrati in sisteme ... (vezi toată discuția)
Am pensie anticipata mai si lucrez in continuare cu acte in regula gsm gsm Din 2001 am pensie anticipata partiala MAI.M-am angajat in sectorul privat in 2002 si lucrez in continuare cu carte de munca (deci cu toate drepturile unui ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata mirela_fivi mirela_fivi buna ziua, sunt nascuta in iulie 1957,am 31 de ani de cotizare si am grupa 3 de munca. conform noilor reglementari cand as putea sa ma pensionez? multumesc ... (vezi toată discuția)