avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale dividende..plata sau NU??
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

dividende..plata sau NU??

daca o societate a hotarat acordarea dividendelor care insa nu au fost platite, intrucat situatia financiara a societatii s a inrautatit, cine si cum suporta datoriile(daca se platesc dividendele)???
ce solutie legala este in acest caz??
cum pot evita plata dividendelor avand in vedere ca societatea este si asa in prag de faliment??
multumesc
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 14:13, 11 Martie 2010
In primul rand pentru a plati dividendele , trebuie sa platiti impozitul aferent.Daca se platesc dividendele , sociertatea va suporta cheltuielile , iar dividendele sunt un drept al asociatilor si trebuie onorat.
Pur si simplu nu le platiti si asteptati ca actionarii sa introduca actiune pt intrarea in insolventa/faliment :D
monya a scris:

cum pot evita plata dividendelor avand in vedere ca societatea este si asa in prag de faliment??


Daca plata dividendelor se face in perioada suspecta, ea risca sa fie anulata, in temeiul art. 80 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 85/2006, sub conditia dovedirii faptului ca la data platii asociatii aveau cunostinta de starea de insolventa.

Totodată, in temeiul art. 138 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 85/2006, ar putea fi antrenata raspunderea asociatilor si a administratorilor daca se va face dovada ca in luna precedenta incetarii platilor, au dispus ca asociatii sa fie platiti cu preferinta, in dauna celorlalti creditori.

fplopeanu a scris:

Pur si simplu nu le platiti si asteptati ca actionarii sa introduca actiune pt intrarea in insolventa/faliment :D


conform art.73 alin.2 din legea 31/1990 sau ......alt art .??? Multumesc
monya a scris:

ce solutie legala este in acest caz??



1. Hotararea adunarii generale a asociatilor prin care se revine asupra hotararii initiale de distribuire a dividendelor.
Hotararea trebuie adoptata cu unanimitate, intrucat renuntarea la un drept castigat (dreptul la incasarea dividendelor) este un act juridic de dispozitie care se exercita exclusiv de catre titularul dreptului.
Este drept ca aceasta hotarare ar putea fi atacata de creditorii personali ai asociatilor. Acestia au interes sa atace hotararea intrucat li se creează un prejudiciu.

2. Renuntarea la incasarea dividendului.
Asociatii, in mod individual, pot decide sa renunte la incasarea dividendului. Pentru aceasta nu este necesara convocarea unei adunari generale si adoptarea unei hotarari de renuntare la distribuirea dividendelor.

3. Compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii cu parti sociale ale acesteia.
Daca asociatul nu doreste sa renunte la creanta sa, atunci el poate opta pentru compensarea creantei asupra societatii cu parti sociale ale acesteia (vezi art. 210 alin. (2) LSC).

4. Cesiunea creantei dividendului.
Asociatii care controleaza societatea debitoare si doresc sa evite litigiile pentru plata dividendelor, pot cumpara creantele celorlalti asociati, urmand sa plateasca din fondurile proprii pretul cesiunii. Ca efect al cesiunii, asociatii cesionari devin creditori fata de societate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata impozitului pe dividende piturca piturca Buna ziua pentru anul 2009, societatea a distribuit profitul net pe dividende.. ulterior se constata ca profitul nu mai poate fi realizat efectiv din cauza ... (vezi toată discuția)
Asociat - dividende - societate in insolventa crysenc21 crysenc21 Buna ziua, Unul dintre asociatii unui SRL poate formula cerere de inscriere la masa credala pentru dividendele pe care nu le-a ridicat? Ce inscrisuri ... (vezi toată discuția)
Contract de mandat- inregistrare carabela_anca carabela_anca O societate straina A vinde marfa unei societati B din Romania. Aceasta presteaza un serviciu unei societati C din Romania. Societatea A si societatea C sunt ... (vezi toată discuția)