avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... barbatul avocat
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

barbatul avocat

Da. Stiu! Titlul suna ciudat. Nu suntem obisnuiti sa alaturam titulaturii unei profesii referirea la sexul masculin; dar daca totusi o facem propun sa continuam. De ce nu tiganul avocat sau homosexualul avocat sau androginul avocat sau catolicul avocat? De ce nu tiganul –strungar, homosexualul-strungar, androginul-strungar, catolicul strungar? Indata ce acceptam drept criteriu sexul, lista criteriilor este deschisa si nu vom gasi nici un argument pentru care sa acceptam pe unele si sa le respingem pe altele fara sa fim sau sa parem subiectivi. Mi s-ar reprosa probabil ca este nefiresc sa comparam sintagma tiganul- avocat cu cea de barbatul-avocat sau si mai rau cu cea de femeie avocat. Mi s-ar reprosa cat de fortat si lipsit de stil ar fi un titlu compus din urmatoarele cuvinte : barbatul-homosexual- avocat. Lipsa de stil ar fi probabil o critica justificata; mi- teama insa ca o astfel de critica nu ar ascunde decat repulsia fata de ideea exprimata. Cum adica barbatul homosexual avocat? Bleah! Sau femeia –barbat-avocat.Brrrrr! “Femeia-miner”, desigur insa ca ar exprima o ciudatenie interesanta din perspectiva jurnalistica prin potentialul senzational al subiectului tratat sub titlu. “Femeia avocat” ar fi un titlu frivol din categoria “ intre noi fetele”. Dar “femeia avocat de la o cariera de succes la viata de familie? Eeeee? Asta da! Deja insiruirea de cuvinte ce urmeaza dupa “femeia avocat” transforma categoria “intre noi fetele” in categoria “intre noi fetele de business. Adica intre noi fetele mai elevate. Ei bine, iata un articol care poarta chiar acest titlu www.avocatnet.ro/content/art... .
Ce vrea sa ne spuna autorul? Pai in mare ne spune cat de frumos e sa fi o femeie avocat. Si cat de greu este in acelasi timp.Ce greu e sa pastrezi porportia intre a fi femeie si a fi femeie: in viata profesionala si in viata privata. Ca adica sunt mari sacrificii de facut si ca ele trec razbind printr-o lume dominata de masculi a caror eventual singur scop este sa puna bete in roate oricarei femei de succes. Dar inarmate cu intelgenta, spirit de sacrificiu, imaginatie, putere de convingere- arme care desigur se insinueaza a fi exclusiv feminine- ele reusesc. Articolul nu contine in sine nici un lucru neadevarat. Va propun insa un exercitiu. Inlocuiti fotografiile ce insotesc articolul cu cele ale unor barbati-avocati si apoi eliminati din continutul articolului cuvantul femeie si derivatele acestuia si inlocuiti-l cu acela de barbat. Surprinzator nu? ”Barbatul avocat de la o cariera de success la viata de familie” Cu cateva exceptii, articolul ar ramane valabil si pentru barbati. Si asta fara voia autoarei.
Ultima modificare: Joi, 11 Martie 2010
ContSters20980, utilizator
misoginule:tooth:..!!! de ce nu ai scris si tu un articol pe data de 9 martie cand a fost ziua barbatului? care sa aibe ca titlu: barbatul avocat de la cariera de succes la viata de tatic si sot iubitor?:rofl:.. in care sa ne exprimam cativa din noi opinia vis a vis de cum reusim sa impacam cariera, bautul berii, privitul la meciurilor la tv, cu viata de familie? sau echilibristica ce o facem sa impacam si sotia si amanta? atunci era ziua noastra.. si ce daca fetele de aici si-au permis sa se delecteze cu acel articol la care faci referire? treaba lor! eu l-am citit si mi sa parut decent.. bine.. viza doar segmentul lor, era adresat doar cititoarelor colege, dar, ce sa-i faci.. nimeni nu e perfect.. sper ca randurile astea sa nu fie considerate un atac la persoana.. e un pamflet!
Mie nu mi-a placut articolul respectiv si asta pentru ca, desi e clar ca se trage din conceptia inca existenta ca femeia trebuie sa aiba doua servicii, unul profesional si unul domestic in vreme ce sotul se ocupa cu bautul berii si uitatul la meciuri, mi-e la fel de clar ca nu aduce niciun beneficiu. Dimpotriva, pentru ca nu face altceva decat sa evoce din nou aceeasi conceptie gresita, ba chiar s-o adanceasca pe alocuri. N-am vazut sa fi vorbit vreuna despre cat si-a cautat bona care sa stea 12 ore pe zi cu copilul sau cum a incercat sa isi imparta cu sotul serile in care unul dintre ei trebuie sa intarzie, tot asa cum n-am vazut multe alte aspecte care sa spuna ca de fapt femeile sunt oameni, indiferent ca sunt avocate, manager de corporatii, manichiuriste sau altceva.

Eu n-am sa inteleg niciodata de ce sa scrii despre cum tiganii nu fura ca sa militezi impotriva discriminarii lor, de ce sa scrii ca femeile muncesc la fel de mult ca barbatii deci merita salariu egal, etc. Mi se par lucruri care fac exact inversul scopului propus. Probabil de aceea de la acest articol am ajuns sa discutam de ce nu "barbatul avocat" si multe altele - deci pur si simplu problema e prost pusa.

Cand ai de-a face cu un avocat ar trebui sa conteze exclusiv pregatirea lui profesionala. Nu faptul ca e femeie sau barbat, ca are 30 sau 60 de ani, ca e alb sau de alta culoare, ca are o anumita orientare sexuala (oare de unde se stie asta??), ca apartine unei anumite etnii, etc etc etc. Prin urmare, din partea mea pentru avocati, indiferent de aspecte nerelevante enumerate mai sus, numai de bine!

PS: ziua barbatului era pe 5 mai in propunerea unei societati producatoare de bere sub egida "E dreptul nostru să ne placă berea, femeile şi fotbalul". Imi place totusi sa cred ca barbatii nu se rezuma la asta.
Ultima modificare: Joi, 11 Martie 2010
ContSters20980, utilizator
Andreea

Ai prins esentialul mesajului meu. Exact asta am vrut sa transmit.
Pe de alta parte, mesajul meu a fost inspirat de colega mea (avocat) care -in cuvinte diferite-a spus exact ce sustii tu.
Da, din pacate la fel de rau am primit si eu articolul respectiv pe care l-am abandonat dupa primele randuri.
Promoveaza non-valori de la cap la coada, ca sa cumperi jucarie copilului pentru ca l-ai dezamagit nu e tocmai un lucru bun si ca ideea asta imbecila de femeie-perfectiune este total nereala si eronata...
Nu exista femeie si mama si avocata si mergatiare pe strada perfecta... atata timp cat esti om nu esti bun in toate si nici nu le poti face pe toate bine.
Ca tu te simti impacat(a) cu cat de mama/tata esti si profesionist si conducator auto si bucatar si de toate...asta e una, dar nu dovedeste ca tu chiar esti mama sau tata bun.
Daca esti sotie buna iti zice partenerul, la fel daca esti mama iti zice copilul, daca esti bucatareasa iti spun cei ce gusta mancarea ta...
In rest, sa va spun sincer, un amalgam de idei nerealiste care suna frumos chiar asa, goale de esenta...
Si chiar ma gandeam dupa ce am mai frunzarit un pic articolul acum, ce mama buna sunt eu. Da, si mama, si avocata, si forumista, si bucatareasa...
Ca nu am copii e un amanunt, ca n-am mai gatit de o saptamana asisderea, ca abia m-am certat inutil cu un user... iarasi! Eu stiu ca sunt mirobolanta si asta voi sustine. Mai abitir decat cainii rosii! :D
vlad stefan ai dreptate dar nu ar fi trebuit sa fii rau.
Esti inteligent si poti sa realizezi ca "s-a vrut un articol" de promovare a unor colege.
In rest, mirobolant = minunat, fantasmagoric, ireal, fantastic. [< fr. mirobolant].

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avocatnet 2014: nicusor are doi tati Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Un spamer foarte incapatanat mi-a trimis acum vreo doua zile un email pe care inainte sa-l sterg l-am deschis dintr-un fel de curiozitate aproape morbida de ... (vezi toată discuția)
Cerere de justitia totala pentru o viata de infern, cerere de partaj, si incredintare minori din cuplu de 15 ani necasatorit cu doi copii Alvaro Liniers Alvaro Liniers Am cunoscut acum cateva ani pe o prietena a sotiei. Este o femei care a fost batuta de sute de ori de cand au trait impreuna. La inceput, fiind minori,a trait ... (vezi toată discuția)