avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Cesiune firma - Cesiuni parti sociale firma
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Cesiune firma - Cesiuni parti sociale firma

Buna seara,

Doresc sa stiu daca exista vre-un termen de notificare la ORC a cesiunii de parti sociale.
De ex: o societate X este actionar majoritar la o alta societate, Y; societatea X a fost preluata de o alta societate si si-a schimbat denumirea din X in T.
Este obligatoriu ca societatea Y sa notifice la ORC schimbarea actionarilor si schimbarea numelui? Daca da, care este termenul legal?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cu stima,

Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 12:14, 17 Martie 2010
Orice modificare trebuie inregistrata la ORC pt a fi opozabila tertilor.Daca ati facut actele si nu ati inregistrat mentiunile la ORC nu au nici o valoare.Ele se fac in mod legal in 15 zile de la incheierea lor.Puteti sa le faceti si mai tarziu, dar riscati sanctiuni,daca sesizeaza cineva intarzierea.
Aceasta regula se aplica si societatilor pe actiuni (S.A.-urilor)?

Multumesc anticipat pentru raspuns.

Cu stima,
In 15 zile trebuie operata modificarea.
Actele aditionale sau hotaririle trebuie depuse la ORC in termen de 15 zile de la incheierea lor.
Altfel primesti amenda.

Dosarul care trebuie depus la ORC este mai complex, nu sunt suficiente doar actele modificatoare. Mai sunt si alte conditii care pot invalida cesiunea.
De ex. cesionarul are cazier fiscal.

Asa ca nu intirzia. De fapt, acele aspecte trebuiau rezolvate inainte de semnarea actelor.

Alberto Kurtyan
Ce am priceput eu din randurile scrise aici.

Voi pune in paranteze, pentru intelegerea lucrurilor, situatia similara cu asociat pesoana fizica.

O societate Y are ca asociat o societate X.
(o societate Y are ca asociat pe Vasilica Ionescu)

Societatea X si-a schimbat denumirea in SC T
(Vasilica X-ulescu s-a maritat si o cheama Teodorescu).

Ce trebuie sa depuna societatea Y la RC de la sediul ei?
O dovada din care sa rezulta ca ACEEASI Vasilica este asociatul ei doar ca acum o chema altfel. (nu o mai chema X-ulescu, ci Teodorescu).
Si tot asa cum RC nu va aprecia valabilitatea casatoriei Vasilichii (incheiata la starea civila) tot asa nu va analiza nici modalitate prin care prin care societatea X a devenit T. Aceste aspecte au fost deja cercetate de RC care a inregistrat schimbarile intervenite in SC X. Si tocmai de aceste din urma hartii trebuie sa se folosesca SC Y pentru a dovedi ca are acelasi asociat, denumit pana mai ieri X, dar care poarta astazi denumirea de T.

Nu trebuie inregistrate la RC unde isi are sediul SC Y modificarile intervenite in SC X (actuala SC T). Aceste din urma inregistrari sunt de gasit in RC de la sediul SC X (actual SC T) care poate sa fie si in ...UE pe dreapta. (scuzati exprimarea improprie dar sugestiva).

N-are nici o treaba valabilitatea/opozabilitatea cesiunilor intrevenite in SC X cu momentul in care SC Y anunta la RC de la sediul ei, faptul ca unul din asociatii ei si-a schimbat denumirea.

Cesiunea aceea este opozabila tertilor de la momentul inregistrarii ei in RC de la sediul SC X. (independent de vreo mentiune sau nu la RC de la sediul SC Y).

REPET, asta inteleg eu din informatia scrisa aici. Daca informatia nu e completa sau este denaturat prezentata, atunci exista riscul sa fi batut si eu campii pe langa subiect.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Martie 2010
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Cesionarea partilor de interes igor_drangoi igor_drangoi In situtia unei societati cu raspundere limitata, in care au fost cesionate o partile sociale (de la 50%:50% la 25%:25%:25%:25%). Cesioanrea nu a fost ... (vezi toată discuția)
Cedarea partilor sociale Pixelut Pixelut Incerc sa scap de o firma aproape falimentara, si am gasit deja pe cineva dispus sa o preia. Nu va fi practic o vanzare. In conditiile impozitului forfetar ... (vezi toată discuția)
Transmiterea partilor sociale.cesiune ContSters182184 ContSters182184 Buna ziua. 1)Pe perioada suspendarii activitatii unei societati-cu raspundere limitata cu asociat unic-se pot cesiona partile sociale ori trebuie mai intai sa ... (vezi toată discuția)