Buna ziua! Stau pe o scara de 10 apartamente, din care 4 au datorii cumulate de 30 milioane ( de mentionat ca au resurse financiare suficiente, modernizari apartamente, masini in cazul a 2 dintre ei, care au cele mai mari restante, 13, respectiv 7 milioane), restul santem la zi. Din dimineata de miercuri, 10 martie, am ramas fara apa rece pe scara( la asociatia din care fac parte mai sant si alte 9 scari in aceeasi situatie). La sediul asociatiei ni s-a spus ca nu se va mai da drumul la apa pana nu se vor plati datoriile . Furnizorul de apa este Apa Prod SA, reprezentantul acestuia ar fi dat aceasta dispozitie, solutia gasita de el fiind sa ne certam noi cu restantierii pentru ca acestia sa plateasca =D>. Din punct de vedere al bunului simt, mi se pare cel putin ciudat, dar ma intereseaza si aspectul legal. Am gasit in legea 230,art.28:
''(2) Pentru recuperarea debitelor cu privire la serviciile publice de utilitati, furnizorul serviciului va actiona impotriva proprietarilor restantieri". Dar nu scrie ca are dreptul sa actioneze si impotriva vecinilor care sant in regula cu plata, nu am pregatire juridica, poate sant si alte aspecte in baza carora au actionat de asa maniera. Ce pot sa fac? Eu incerc asa: 1.Caut pe avocatnet.ro un sfat. 2.Scriu un mail la directia de sanatate publica. 3.Sa sun la OPC? 4.Anunt massmedia(nu imi place circul, sa ma filmeze cineva cum deschid robinetul si degeaba, desi o poza cu WC-ul ar fi ceva deosebit :D ). 5.Dau in judecata ,dar pe cine, asociatia, APA PROD, vecinii, pe toti? 6.Ma apuc sa imi conving vecinii, ma cert cu ei, le zgarii masinile, ii bat , poate asa reusesc sa conving furnizorul ca sant de buna credinta si va da drumul la apa. Oare nu ar fi mai normal sa le blindeze apa la restantieri? Au mai facut asta, dar la amarati care nu mai aveau nici curent, nici gaz de ani de zile...daca ar blinda la vreo cativa din astia care nu platesc pentru ca asa vreau, nu ca nu pot, cred ca s-ar recupera o gramada de datorii. Ieri la sediu la asociatie am stat o ora, in acest timp, in afara de cetatenii nervosi ca si mine, dar cu facturi la zi, nu am vazut niciun datornic sa vina sa plateasca...Este vina mea ca furnizorul nu este in stare sa isi recupereze datoriile de la clientii rauplatnici? Multumesc.
Vorbind ca sa vorbim, pot sa dau statul roman in judecata pentru ca nu asigura un drept fundamental, dreptul la apa, sau cum s-ar incadra situatia? Pe termen mediu si lung, o fiinta umana nu rezista fara apa...Pentru ca daca ma apuc sa cer daune la conducerea asociatiei, total neproductiv, furnizorului, se pare ca nu prea ai ce-i face, legislatia actuala este aproape de zero in domeniu, asa ca singurul vinovat este statul care nu are o legislatie clara , coerenta...
Va dau dreptate pana la ultimul cuvand, nu se poate sta fara apa in casa, la bloc.
Pe de alta parte problema se poate discuta si din punct de vedere al furnizorului care nu poate accepta ca facturile sa-i fie platite la calendele grecesti, pentru ca daca ar proceda asa, din ce in ce mai multe asociatii ar intarzia cu platile sau n-ar mai plati nimic si societatea furnizoare ar intra in faliment, efectul mai devreme sau mai tarziu ar fi acelasi pentru proprietari.
Blindarea tevilor numai la datornici nu se poate face decat cu ordin judecatoresc si este si ineficient. In urma blindarii, acestia isi refac legatura si consumurile lor ajungeti sa le platiti tot Dv.
Imi pare rau ca nu va putem da solutii utile, pana la urma tot recuperarea restantelor de la cei care au bani si nu vor sa plateasca ramane solutia cea mai viabila, din pacate o solutie destul de lenta si care nu va rezolva problema acum.
Totusi risc sa va mai produc o suparare, dar nu pot sa nu va spun adevarul. Daca acei oameni erau tinuti din scurt si nu erau lasati sa acumuleze datorii...si pe de alta parte ati fi avut un fond de rulment strans putin cate putin in fiecare luna si care sa va fi salvat acum, in aceasta situatia, nu va puneati problema ca nu vi se respecta un drept fundamental - la sanatate si igiena.
Dv, faceti parte ca beneficiar de servicii dintr-o asociatie si ce pateste asociatia, aceea patiti si Dv.
Netagaduit, nu va puteti separa decat daca exista un sistem acceptat intre asociatii si furnizor, acolo, pe plan local si nu numai acceptat pe hartie, dar si construit ca infrastructura de tevi.
Deci pana la urma ramane intelegerea mutuala intre parti, gen : iti lovesc masina si daca sant mai tare , tu platesti; chiar nu exista o legislatie dedicata in privinta asta? Sau sa iti faci singur dreptate? Pai atunci ce rost mai are statul de drept? Sa ma descurc , sa ii conving pe ceilalti.....Pai eu nu am formatia profesionala si timpul necesar pentru asta...nu sant tata si mama celui care nu plateste..el trebuie sanctionat din start, ca si o oprire interzisa, cand gresesti si incalci libertatea celuilalt , este infractiune, parca asa suna o chestie..libertatea fiecaruia se sfarseste acolo unde incepe dreptul/libertatea celuilalt...
Oricum deja am in plan ceva cu niste filmari (ne)editate cu copcii ( nu am gresit la orto), copii mici, little childrens, si batrani fara apa, familii, + mailu' ce l-am trimis la directia de sanatate judeteana(raspunsul lor daca exista, daca nu bag o muzica de suspans si comentarii) si ceva wc-uri (ne)photoshopate, sa ajunga pe site-uri de profil, ca asta cred ca ramane, sa sochezi , sa se vada iar ce tara de rahat(la propriu) santem si poate atunci o sa am apa la nenorocitu' ala de robinet. Mi se pare aberant, o sa caut cat ma tine engleza sa vad in UE (desi daca stiam un idiom din Africa poate aveam ceva sanse..astia din Europa nu cred ca ar putea constientiza chestia asta..) cum rezolva situatiile de genul asta...,,Daca acei oameni nu erau tinuti din scurt"..pai eu ca un om oarecare ma gandesc cum conduc altii asociatia, am bagat chestia asta in seama pana acum? (cum ar fi sa imi spui ca mere rau in tara din vina mea, ca nu am tinut guvernul in frau :P )Si, oricum, cum poate sa tina Asociatia din scurt pe cineva? Sa se roage de nesimtitit sa nu mai fie asa ca nu ajung in rai? In Biblie nu cred ca scrie nimic de restantieri...
Sa trimita plicuri dedicate pe adresa (cutare) gen ,,Nu ati platit, aveti termen pana in data de , sau venim si va spargem usa si blindam instalatia (daca santeti acasa si deschideti usa nu o spargem!)" .
Asta ar fi OK?!! ..Da!!!!! Pai si de ce nu se face? Toata lumea ar intelege, nu are ce obiecta. Cateva exemple si sa vezi cum s-ar recupera la bani..Cei care chiar nu au cu ce plati, deja curent nu mai au, gaz nu, pot fi prinsi intr-un program special, dam fiecare 1 leu pentru ei si s-ar rezolva( desi la cat ar fura ala care ar gestiona fondul asta...)... Daca nu este lege pentru asa ceva, chiar este asa greu sa se faca ceva in directia asta? Nu se poate lua o hotarare pe plan local, adminstratia locala nu poate sa faca asa ceva? Guvernul da o gramada de ordonante, de asa ceva nu are vreme (mira-m-as), astia in parlament au altele de discutat..(nu mai zic nimic ca is offtopic, desi is ofcorse ofticat!); dar pe plan local nu se poate lua o hotarare de genul asta? Am inteles, chiar am vb cu avocati, daca ii dau in judecata pe cei care conduc asociatia, castig procesul cu ei , ca sant incompetenti...pe mine asta ma intereseaza? Nu sant moguli, sant niste oameni simpli , care fac si ei ce stiu si pot..ca ar putea mai mult...corect..dar nu mi se pare chiar asa de condamnat, daca ar avea niste lucruri specificate clar, ar putea sa isi fac treaba mai bine. Eu vreau apa!! (eventual, despagubiri de la APA PROD , sau de la stat, pentru o gramada de incoveniente ,mentionez si riscul de imbolnavire,ce le traiesc eu, sotia, ceilallti din oras, dar sincer, motivul este ca macar sa nu se mai intample asta altcuiva..)..Spalat de vase, facut mancare.. te descurci dupa 2-3 zile de practica (incercati sa spalati si sa clatiti o farfurie murdara cu o ceasca umpluta cu apa, ...poate fi fun)..dar igiena intima, spalat haine...chiar jenant, apelezi la cunoscuti, prieteni (daca ai noroc si ai) ..Cred ca am avea dreptul (daca nu am fi romani) la o compensatie, la daune (morale, psihice, materiale), peste dreptul la apa, care ar trebui sa fie sine die, daca nu am locui , bineinteles , in land of choices, da la apa ....nu se pune..Internet, doamne multam, curent...vad ca mai merg....Daca cei de la Asociatie nu pot sa faca rost de bani de la restantieri( nu prea ai cum normal, numai sa ii tat cicalesti, sa le stai in cale, sa ii implori, sa apelezi la Biblie si constiinta civica...), si drept urmare locatarii ii dau in judecata pe acestia si peste vro nu stiu cat timp primesc din banii lor , nu stiu ce suma.(oricum cred ca nu in my lifetime, si nu in timp util ca sa poti comanda o cisterna de apa plata, sau sa iti faci separat o alta instalatie de apa...iar sa gauresc peretii!??).., cred ca asta nu este o soluitie. Nici pentru CelcareasteaptainBudasaplece , nici pentru mine si alte cateva zeci de oameni care in momentul asta in orasul Calan incearca la robinete ca niste posedati (nici pentru altii in alta parte a tarii),desi clar nu au mari sperante la nenorocita asta de apa asa zisa potabila, platita in iluzia ca gesturile de normalitate ce le facem ne plaseaza automat in randul lumii...
Deci , daca alte raspunsuri constructive sant, as fi recunoscator...Multumesc Elga50, ai fost umana ( no offence, ynnocenta, dar parca ai fi un ,,bot" juridic, un automat, bagi fisa si primesti raspunsul)
Ma uit la presiune la centrala, si sper sa nu coboare sub nivelu critic...atunci nici macar caldura nu o sa mai am( probabil ca deja multi sant in situatia asta),
Art. 46. - Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.
Si daca acestia nu se conformeaza:
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.
Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie
pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
Art. 51. - (1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin. (1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.
Prevederile legale sunt destul de generoase in sprijinul asociatiilor care vor sa-si rezolve problema cu restantierii. Asa ca cei din conducerea asociatiei nu trebuia sa se roage si nici sa le sparga usa restanterilor, ci pur si simplu sa puna in aplicare legea.
Statul nu poate veni sa faca reguli specifice pe teritoriul privat al fiecarei asociatii, dar s-a dat o lege, buna-proasta, dar e o lege care macar sa fie respectata si aplicata.
Cu orice poze v-ati duce, oriunde v-ati duce, prima informatie care ar fi ceruta ar fi aceea despre ce a intreprins conducerea asociatiei ca sa evite asemenea situatie nefericita.
Inca o data va spun, n-as fi vrut sa ajung sa va creez suparari in plus, dar ma vad silita, de dragul dreptatii in care cred, principial, ca trebuie sa va indrept atentia pe fagasul adevaratelor cauze si nu spre efecte.
Asa vad eu lucrurile, nu sustin ca ar fi o parere absoluta.
* Sublinierile imi apartin