avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... 2 suspendari
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

2 suspendari

se da urmatoarea situatie:
deschis proces pentru depasire pe linia continua in data de 6 decembrie 2009 cu termenul de judecata in data de 26 martie 2010

In seara asta, in timp ce mergeam langa o alta masina pe un drum cu 2 benzi eu pe banda a2a iar celalalt pe banda 1, un politist se pune intre cele 2 benzi si ridica mana stanga ca sa oprim. Deoarece acesta era pozitionat intre cele 2 beni de pe acelasi sens, am crezut ca ii facem semn doar celui din dreapta mea, am incetinit pana la 10km/h si vazand ca nu schiteaza nici un gest mi-am continuat drumul cum am mai facut de cateva oriin aceasta situatie, fara sa-mi spuna nimeni nimic. Repet, politistul era pozitionat intre cele 2 benzi de pe acelasi sens si nu pe axul drumului. Dupa un km, ma opreste o alta patrula, care se pozitioneaza in fata mea si la care opresc. Din urma vine cel de care trecusem cu un km inainte si ma intreaba de ce nu am oprit. Ma legitimeaza, ii legitimeaza pe ceilalti 3 ocupanti, imi pune fiola ( care iesise 0) dupa care se duce la masina si imi incheie un PV cum ca nu am respectat indicatiile politistului rutier care se sanctioneaza cu 240 lei amenda si suspendarea permisului pentru 30 de zile, cu dovada de 15 zile care a carei valabilitate se incheie pe 27 martie.
Deoarece totul s-a bazat pe o confuzie (deoarece mai patisem asa) mi-e ciuda de ceea ce s-a intamplat. Credeti ca poltistul a procedat corect deoarece nu s-a plasat pe axul drumului?

Si daca ma duc sa le dau permisul pentru cazul de pe 26 martie, pentru care am deschis proces, si pentru care in perioada 26 martie-25 aprilie nu voi avea voie sa conduc, cele 30 de zile din noua suspendare se vor suprapune sau voi avea o suspendare de 60 de zile?
Cel mai recent răspuns: alex139rom , utilizator 14:02, 13 Martie 2010
Buna ziua !
Va sfatuiesc sa contestati in instanta acest proces verbal , avand in vedere situatia prezentata.
In privinta intrebarii puse va pot raspunde ca suspendarea dreptului de a conduce curge de la data prescriptiei termenului la actiune ( 15 zile), care data corespunde cu expirarea dovezii.
Reiterez cele afirmate anterior, sustinand contestarea acestui proces verbal.
Cu stima !
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Martie 2010
Marius Zaharia, Avocat
Va multumesc pentru sfat
Pentru clarificare: Dupa ce se proclama sentinta, mi se va mai da o dovada cu drept de circulatie valabila 15 zile?

Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Martie 2010
alex139rom, utilizator
In ceea ce priveste prima contestatie formulata, 26 03. este abia primul termen de judecata, cand va trebui sa solicitati documentatia care a stat la baza intocmirii procesului- verbal si apoi sa solicitati probe, pe care le veti administra numai dupa ce intimata va depune documentatia.Dupa ce instanta va pronunta hotararea, aceasta are un termen de redactare de 30 de zile apoi se va comunica hotararea catre dvs.De la acel moment aveti un termen de 15 de la comunicare sa declarati recurs.Declarati recurs si totodata solicitati un certificat de grefa cu care veti anunta intimata in acest sens.Abia dupa ce va veti judeca in recurs, veti fi obligat sa predati permisul, deoarece abia atunci hotararea este definitiva si irevocabila.In ceea ce priveste al doilea proces- verbal, as formula contestatie si la acesta, mai ales ca aveti si martori.Ca regula de baza trebuie considerat ca bratul politistului rutier ridicat orizontal, semnifica "stop" pentru toate vehiculele care circula pe sensul intersectat de bratul respectiv.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Martie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Problema e ca nu cred ca pot castiga primul proces, baza pe care am depus contestatia fiind destul de firava, iar contestatia am depus-o mai mult pentru faptul ca nu-mi permiteam ramane fara permis in acea perioada.
Din cate stiam anterior, avand in vedere ca e primul termen de judecata, ma pot duce sa-mi retrag contestatia procesului verbal.
De asemenea, in PV la rubrica "puncte de penalizare" este trecuta mentiunea: " In autoturism se mai aflau inca 4 persoane" desi erau numai 3 pe care le-au legitimat persoane care sunt dispuse sa depuna marturie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Martie 2010
alex139rom, utilizator
Problema este reglementata in Regulamentul pentru aplicarea Codului rutier din care reproduc:

Art. 88. -

(1) Semnalele poliţistului care dirijează circulaţia au următoarele semnificaţii:
a) braţul ridicat vertical semnifică "atenţie, oprire" pentru toţi participanţii la trafic care se apropie, cu excepţia conducătorilor de vehicule care nu ar mai putea opri în condiţii de siguranţă. Dacă semnalul este dat într-o intersecţie, aceasta nu impune oprirea conducătorilor de vehicule care se află deja angajaţi în traversare;
b) braţul sau braţele întinse orizontal semnifică "oprire" pentru toţi participanţii la trafic care, indiferent de sensul lor de mers, circulă din direcţia sau direcţiile intersectate de braţul sau braţele întinse. După ce a dat acest semnal, poliţistul poate coborî braţul sau braţele, poziţia sa însemnând, de asemenea, "oprire" pentru participanţii la trafic care vin din faţă ori din spate;
c) balansarea, pe timp de noapte, în plan vertical, a unui dispozitiv cu lumină roşie ori a bastonului fluorescent-reflectorizant semnifică "oprire" pentru participanţii la trafic spre care este îndreptat;
d) balansarea pe verticală a braţului, având palma orientată către sol, semnifică reducerea vitezei;
e) rotirea vioaie a braţului semnifică mărirea vitezei de deplasare a vehiculelor sau grăbirea traversării drumului de către pietoni.

Din cele prezentate de dvs rezulta ca politistul a ridicat bratul stang pe verticala. In acest caz aveati obligatia sa opriti si dvs.
Contestatia are slabe sanse de izbanda.

Alte discuții în legătură

Dispozitiile politistului rutier tichil tichil Care sunt si unde sunt reglementate dispozitiile agentului rutier. (vezi toată discuția)
Retinerea permisului de conducere pt neoprirea la semnalul agentului Adrian1278 Adrian1278 Salutare tuturor, Ieri seara conduceam dinspre Marriot pe Calea 13 septembrie spre Bd. Libertatii cu prietena langa mine. Era foarte liber, aveam 80-90 la ora ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea semnalelor polistului nebundlegat nebundlegat Aseara , i-am imprumutat masina fratelui meu. Acesta s-a dus cu prietenii lui la un restaurant unde au luat cina. La intoarcere acesta a observat ca o masina ... (vezi toată discuția)