In principiu va trebuie:
-actul de proprietate (exemplu:contract de vanzare cumparare, donatie, schimb, certificat de mostenitor, hotarare judecatoreasca, titlu de proprietate, etc. Depinde prin ce act a dobandit tatal dvs.)
-certificat fiscal, eliberat de Primaria de la locul unde se afla proprietatea, Directia de Impozite si Taxe Locale
-adeverinta eliberata de Asociatia de Proprietari din care rezulta ca nu sunt datorii (daca proprietatea se afla intr-un imobil cu mai multe locuinte si exista constituita Asociatie de Proprietari)
-Incheiere de intabulare
-schita cadastrala (copie)
-extras de carte funciara pentru autentificare. Pe acesta il obtine notarul la care solicitati autentificarea actului.
Atentie! Pentru a incheia actul dorit trebuie sa existe cadastru. Daca nu aveti, atunci contactati un expert cadastral. El se va ocupa si de inscrierea in Cartea Funciara (intabulare). Poate costa intre 400-700 lei (cu taxe0, depinde de proprietate.
Dupa incheierea, sa zicem, a contractului de vanzare-cumparare dvs. trebuie sa achitati onorariul notarului (la 40000 EUR ar trebui sa fie in jur de 2000 lei, plus-minus) si taxa ANCPI (inscrierea in Cartea Funciara pe numele dvs, care este 0,15% din valoarea bunului), iar tatal dvs. trebuie sa achite impozitul pe transferul proprietatii, care se calculeaza conform Codului Fiscal (poate fi 2%, 3%, in functie de data dobandirii proprietatii de catre acesta)!
Dar, luati legatura cu un notar... Notarul va poate oferi toate variantele...
Indiferent ce vi se spune de catre noi finalul este acelasi: actul de vanzare cumparare trebuie autentificat de catre un notar! Deci , notarul este acela care va va spune ce acte va trebuie ca sa puteti finaliza tranzactia dorita! El si numai el, caci semnatura notarului este ultima semnatura de pe actul de vanzare cumparare!B-)
Sfatul meu este sa va adresati notarului unde doriti sa faceti tranzactia si el va va indica cu exactitate toti pasii pe care ii aveti de urmat si va va preciza si care sunt cheltuielile , fiindca aceste cheltuieli includ taxa de eliberare extras carte funciara de autentificare , taxa intabulare , onorariu notar.
Succes!
B-)
Intabulare
lucialuca
Am cumparat un apartament acum 3 ani,iar acum vreau sa il pun garantie pentru un credit de nevoi personale cu ipoteca. Imi trebuie o opinie notariala pe care ... (vezi toată discuția)
Acte vanzare imobil
adighe
Buna ziua si bine v-am gasit,
Doresc sa vand un imobil proprietate personala, dar singurele acte pe care le am sunt contractul de vanzare-cumparare intre ... (vezi toată discuția)