Salut!
Am o situatie: la o firma oarecare, salariatii incaseaza un salariu care, pe statul de plata, este mai mic decat cel din CIM, asta, in conditiile in care nu este incheiat niciun act aditional la CIM (si inregistrat la ITM) prin care sa se modifice salariul (in sensul scaderii); cu alte cuvinte, directorul general hotaraste in mod discretionar cat incaseaza fiecare salariat, de o buna perioada de timp (incepand cu aprilie 2009 - prezent).
Cat este de legala/ilegala treaba asta? Impozitul si contributiile se platesc aferent salariilor de pe stat (nu aferente celor din CIM), oare nu trebuie sa fie platite conform salariului din CIM?
Va rog, dati-mi cateva puncte de vedere.
Multumesc frumos.
Asa cum a subliniat @Angel2007, modificarea salariului lunar brut se poate face numai printr-un act aditional semnat de angajat si angajator, care se inregistreaza la ITM.
In cazul in care s-a facut modificare de salariu fara stirea dvoastra, sunteti indreptatit sa faceti reclamatie la ITM printr-o sesizare cu nr. de inregistrare. In termen de 30 de zile ITM-ul va va da un raspuns. Ei vor controla societatea si vor cere sa se remedieze lucrurile (adica vor cere state de plata rectificative si dovada faptului ca ati primit banii care vi se cuveneau).
Daca angajatorul va cere sa semnati un act aditional retroactiv de micsorare a salariului, va sfatuiesc sa nu o faceti.
Cota de impozitare de 16%
Buna ziua!
Sunt intr-o situatie ciudata, dar prin care cred ca trec multi altii ca mine sau care au trecut. Catre acestia din urma apelez pentru a cere ... (vezi toată discuția)