avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum ne putem recupera drepturile asupra casei si ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum ne putem recupera drepturile asupra casei si pamanturilor?

Am si eu o problema ca si multi altii si daca se poate as dori sa ma ajutati si pe mine cu un sfat...parintii sotului meu sunt divortati de pe vremea cand toti cei 3 copii erau minori,in urma divortului copii au ramas la mama si ne fiind un partaj mama nu a luat nimic din bunurile comune(specific ca ei ca si familie locuiau cu parintii tatalui,case separate dar curte comuna)...dupa divort tatal a ramas sa locuiasca acolo(specific ca parintii tatalui mai au o fata)...la cativa ani dupa divort tatal a murit iar sora sa s-a ocupat de imormantare(tot ea beneficind de ajutorul de la serviciul tatalui in urma mortii)...apoi au murit si parintii tatalui...iar sora tatalui a reamas cu tot ce era acolo...intrebarea mea este: cum pot copii sa-si recupereze partea lor??inclusiv certificatul de deces pe care nu vrea sa ni-l dea.
va multumesc din suflet.
Cel mai recent răspuns: Dragoi Simona , utilizator 13:03, 28 Martie 2010
~ Conținut șters la cerere ~
din pacate nu...pentru ca nu putem recupera nici macar certificatul de deces
~ Conținut șters la cerere ~
@rosculescu-lawyers...initiatorul topiculul a declarat ca nu poate obtine certificatul de deces, nu ca l-a pierdut. Ce il invatati dvs. sa faca se numeste fals in declaratii si este pedepsit in conditiile art. 292 C. Penal!!!!
On-topic: mergeti dvs. la primaria unde au avut ultimul domiciliu parintii sotului, respectiv sotul si solicitati serviciului de stare civila extrase pentru uz oficial de pe cele 3 certificate de deces (asta o pot face doar copiii, pentru a justifica interesul legitim.).
Cu aceste extrase, de la aceeasi primarie, solicitati eliberarea anexei 24 de pe urma bunicilor, respectiv tatalui (la bunici veti declara ca mostenitori prezumtivi pe tata si pe sora acestuia, cu mentiunea ca tatal este decedat), iar ca mostenitori ai tatalui se vor trece copiii acestuia.
De asemenea, se va solicita eliberarea certificatelor de atestare fiscala in vederea dezbaterii succesiunii, atat pentru bunici cat si pentru tata. Daca nu aveti la indemana acte de proprietate pentru bunurile detinute de defuncti, puteti merge la un notariat din judetul unde defunctii au avut ultimul domiciliu si sa incercati sa obtineti un certificat de calitate de mostenitor, urmand a succesiunea sa o dezbateti in instanta.
Totusi, cred ca cel mai bine ar fi ca prima data sa mergeti la camera notarilor publici judeteana si sa solicitati sa va comunice daca nu cumva s-a dezbatut deja vreo succesiune dupa cei 3 decedati (si daca da, in ce conditii - bunicii au facut contract de vanzare-cumparare fiicei supravietuitoare, etc) - aceleasi informatii s-ar putea sa le aiba si primaria (au in evidente daca au eliberat deja anexa 24 pentru decedatii in cauza).
Succes!
descendentii defunctului sunt singurii care au vocatie la succesiunea tatalui lor.
matusa din partea tatalui nu are nici un drept legal , intrucat descendentii inlatura de la succesiunea celelalte clase de succesori .
astfel, incat , chiar daca matusa dvs. nu vrea sa va inmaneze certificatul de deces, dvs. puteti obtine un duplicat al acestui certificat .
important : adresati-va unui notariat in a carui raza teritoriala defunctul a avut ultimul domiciliu , si dati declaratie de acceptare a succesiunii .
aceasta declaratie este important a se da in termenul legal de 6 luni de la data decesului defunctului .
este importanta aceasta declaratie !!
ulterior procedati la dezbaterea succesiunii . tot la notar .
daca veti intampina greutati din partea matusii , puteti sa-i faceti actiune in evacuare, dar numai dupa dezbaterea succesiunii .
de urgenta, adresati-va unui notar .
sunteti singurii care aveti dreptul la bunurile defunctului dvs. tata !!


Alte discuții în legătură

Succesiune deliammm deliammm Buna ziua, Poate ma ajutati i pe mine cu un sfat. Tatal meu a murit in urma cu aproape 14 ani. Am ramas cu mama, care m-a crecut si educat absolut singura, ... (vezi toată discuția)
Mostenire Mirrella P. Mirrella P. Situatia este urmatoarea: decedat in 2016, cu un divort pronuntat in 2007. Nu se cunoaste daca s-a mai recasatorit sau nu cu aceeasi persoana ulterior. Sotia ... (vezi toată discuția)
Succesiune bunica madriana57 madriana57 Buna seara! Bunica a murit in 1971 si in 1991 s-a emis un titlu de proprietate asupra unui teren. As vrea sa fac succesiunea. Am mai multa intrebari la care ... (vezi toată discuția)