avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... bunuri in comun
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

bunuri in comun

Buna ziua,

numele meu este Anamaria si as avea si eu niste nelamuriri.
Am stat 2 ani cu fostul meu prieten, timp in care ne-am cumparat o masina.
Bineinteles ca masina a trecut-o pe numele lui...cine s-a gandit la despartire.
Dupa ce ne-am despartit am lasat masina la el si am zis sa-mi dea jumatate din banii care i-am bagat in masina (achizitionare + reparatii).

Intrebarile mele ar fi:
- puteam sa trecem masina atat pe numele meu cat si al prietenului?
- am propus sa vindem masina, dar nu a vrut, puteam sa fac ceva ca sa fortez vanzarea!? Acum mai pot face ceva pentru a vinde masina!? (nu cred ca voi primi un raspuns pozitiv... :))

Precizez ca nu ne-am facut mutare de domiciliu.

Astept raspunsul dvs.
Multumesc,
Anamaria
Cel mai recent răspuns: Mimi Manea , Consilier juridic 16:47, 17 Martie 2010
Avand in vedere ca masina este un bun achizitionat in timpul unei relatii de concubinaj el are calitatea de bun coachizit.Astfel, il puteti notifica lasandu-i un termen de 30 de zile de la data primirii notificarii sa va restituie cota ( nu o precizeze pentru ca nu cunosc cu cat ati contribuit) din contravaloarea masinii, in sens contrar aducandu-i la cunsotinta ca il veti actiona in judecata urmand sa suporte si cheltuielile de judecata pe care le veti suporta cu ocazia procesului.
In actiunea avand ca obiect partajarea acestui bun coachizit trebuie insa sa faceti dovada contributiei efective la achizitionarea acestui bun, ceea ce nu este deloc usor.Raporturile patrimoniale dintre concubini sunt supuse normelor dreptului comun care reglementeaza proprietatea pe cote-parti.Contactati un avocat.
1. Puteati sa treceti masina si pe numele dvs si pe numele lui.
2. Pentru recuperarea banilor pe care spuneti ca i-ati dat pentru achizitionarea si intretinerea masinii, trebuie sa faceti dovada ca ati contribuit la aceste cheltuieli.
Prin instanta va trebui sa faceti aceasta dovada si sa platiti taxa de timbru, la valoarea pretentiilor.
Cel ce va decadea din drepturi va plati si cheltuielile de judecata.
Banii care au fost folositi la achizitionarea masini au fost scosi dintr-un cont in care eram imputernicita cu drepturi depline, deci cred ca ar putea fi o dovada, dar pentru celelalte piese care s-au cumparat pentru repararea masinii nu am cum sa fac dovada.
Asadar...nu prea am ce face. Nu ramane decat sa astept sa-mi dea banii pana cand vrea el....
simonette12 a scris:

Avand in vedere ca masina este un bun achizitionat in timpul unei relatii de concubinaj el are calitatea de bun coachizit.Astfel, il puteti notifica lasandu-i un termen de 30 de zile de la data primirii notificarii sa va restituie cota ( nu o precizeze pentru ca nu cunosc cu cat ati contribuit) din contravaloarea masinii, in sens contrar aducandu-i la cunsotinta ca il veti actiona in judecata urmand sa suporte si cheltuielile de judecata pe care le veti suporta cu ocazia procesului.
In actiunea avand ca obiect partajarea acestui bun coachizit trebuie insa sa faceti dovada contributiei efective la achizitionarea acestui bun, ceea ce nu este deloc usor.Raporturile patrimoniale dintre concubini sunt supuse normelor dreptului comun care reglementeaza proprietatea pe cote-parti.Contactati un avocat.

Asadar, daca nu am dovada contributiei mele la acest bun, nu pot sa-i dau un termen limita pentru restituirea banilor...
Nu aveti decat solutia de a il actiona in judecata, dupa ce in prealabil l-ati notificat, incercand sa rezolvati litigiul pe cale amiabila.
Nu este obligatoriu procedura prealabila a notificarii, dar, in functie de raspunsul lui, care poate contine, fie si voalat, recunoasterea ca ati dat niste bani, va poate ajuta in instanta pentru a dovedi buna dvs credinta si reaua lui credinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partajul unui apartament în concubinaj Rares123 Rares123 Bună seara, în urmă cu un an am achiziționat împreună cu fosta iubită un apartament, în rate, ea punând suma de 6 mii de euro, suma care ni s-a ... (vezi toată discuția)
Vicii ascunse la cumpararea unei masini sh. OvidiuAN OvidiuAN Buna ziua, Am achizitionat de curand un autovehicul SH, cu care am fost in prealabil la un service auto pentru a face un control de rutina. La control mi s-a ... (vezi toată discuția)
Partaj in concubinaj Ilenuta123 Ilenuta123 Buna ziua,doresc daca se poate cateva lamuriri.Dupa o convietuire in concubinaj de 8 ani ,la despartire pot primi ceva din ce am investit in locuinta ... (vezi toată discuția)