avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 161 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... exista cumva o modalitate legala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

exista cumva o modalitate legala?

cum poti legal sa impiedici un muncitor de pe santier sa plece de la tine de la firma la o alta colaboratoare cu a ta?
poti introduce asa ceva intr-o clauza de neconcurenta?
dar daca intocmesc clauza de neconcurenta si nu merg cu ea la itm ci o fac doar sa-l sperii pe salariat ea isi mai produce efectele ei legale?
Ultima modificare: Marți, 16 Ianuarie 2007
alexxadavyd, utilizator
din cate stiu eu numai persoanelor aflate in posturi de conducere(asa zise "posturi cheie") li se poate insera o astfel de clauza in contract!
ORICUM MAI ASTEAPTA CATEVA RASPUNSURI !!!!
sper sa-ti fi fost de folos ;)
se poate incheia un act aditional cu clauza de neconcurenta, nu trebuie inscris la ITM:P
ce efect are daca nu il inregistrez la itm?
pentru ca eu ii dau banii( indemnizatia) ,dar daca el nu respecta clauza si pleaca ?
faptul ca eu nu am inscris-o la itm, imi mai da mie dreptul sa-mi recuperez banii de la salariatul neserios?
Pentru a fi valabilă, clauza de neconcurenţă trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
- să fie expres prevăzută în contractul de muncă sau ca o anexă la acest contract;
- să fie limitată în spaţiu sau în timp, precum şi cu privire la activitatea care face obiectul interdicţiei de a o desfăşura;
- să nu aducă o atingere gravă libertăţii de muncă în timp şi spaţiu, ţinând seama de natura activităţii salariatului;
- să protejeze interesele legitime ale angajatorului.
Clauza de neconcurenţă îl obligă pe salariat să nu presteze, în interesul propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său ori să nu presteze o activitate în favoarea unui terţ care se află în relaţii de concurenţă cu angajatorul său.
In cazul în care este prevăzută în contractul de muncă o astfel de clauză, angajatorul are obligaţia de a plăti salariatului o indemnizaţie lunară care este negociabilă şi care este de cel puţin 25% din salariu. Conform art. 21 alin (3)din Codul Muncii indemnizaţia trebuie plătită întocmai şi la timp.
Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului pe durata contractului.Iar eu stiu ca orice act aditional la contract se inregistraza la ITM.În dreptul roman regula este ca această clauză de neconcurenţă să nu îşi mai producă efectele la data încetării contractului individual de muncă.
Prin excepţie, clauza de neconcurenţă îşi poate produce efectele şi după încetarea contractului individual de muncă, pentru o perioadă de maximum 6 luni, în cazul funcţiilor de execuţie, şi de maximum 2 ani pentru cei care au ocupat funcţii de conducere, dacă o astfel de perioadă a fost convenită expres prin contractul individual de muncă.
La sesizarea salariatului sau a inspectoratului teritorial pentru muncă instanţa competentă poate diminua efectele clauzei de neconcurenţă.
Sper ca e satisfacator raspunsul,desi nu sunt niciodata de acord cu cei care ii incorseteaza pe salariati cu astfel de acte

daca nu i s-a platit indemnizatia de neconcurenta nici o clauza de acest fel nu-si produce efectele chiar inscisa intr-un act aditional inregistrat sau nu la ITM.
REFERITOR LA INREGISTRAREA LA ITM: daca societatea are dreptul de a detine carnetele de munca ale angajatilor sai ,actele aditionale nu se integistreaza la ITM; in caz contrar se inregistreaza.

Alte discuții în legătură

Clauza de confidentialitate arad107 arad107 buna ziua, as dori sa aflu ce se inatmpla daca in fisa postului exista o cluza cum ca timp de 2 ani nu pot sa ma angajez la lta firma de acelasi profil,dar eu ... (vezi toată discuția)
Declaratie Misanschi Misanschi Ce se intampla daca nu semnez o declaratie la contractul de munca? (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta arad107 arad107 buna ziua, as dori sa aflu ce se inatmpla daca la angajare am semnat o hartie unde exista o cluaza cum ca timp de 2 ani nu pot sa ma angajez la alta firma de ... (vezi toată discuția)