avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... exista cumva o modalitate legala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

exista cumva o modalitate legala?

cum poti legal sa impiedici un muncitor de pe santier sa plece de la tine de la firma la o alta colaboratoare cu a ta?
poti introduce asa ceva intr-o clauza de neconcurenta?
dar daca intocmesc clauza de neconcurenta si nu merg cu ea la itm ci o fac doar sa-l sperii pe salariat ea isi mai produce efectele ei legale?
Ultima modificare: Marți, 16 Ianuarie 2007
alexxadavyd, utilizator
Unde scrie asta Mony ????
alexxadavyd: daca nu-l inregistrezi la ITM si salariatul pleaca (sa zicem ca daca nu pleaca atunci nu se afla de existenta lui) risti urmatoarea chestie:
LEGE nr. 130 din 20 iulie 1999 - privind unele măsuri de protecţie a persoanelor încadrate în munca
"ART. 9
(2) Angajatorii sunt obligaţi sa depună la inspectoratele teritoriale de munca de pe raza unde îşi desfăşoară activitatea, inclusiv la punctele de lucru, dacă sunt în alt judeţ decât în cel unde societatea comercială îşi are sediul:
a) actele privind încheierea, executarea, suspendarea, modificarea şi încetarea contractelor individuale de munca, în termen de 5 zile de la perfectarea acestora;
ART. 14
Nerespectarea de către angajator a prevederilor art. 8, 9, ale art. 10 alin. (2) şi ale art. 12 alin. (2) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 3.000 lei (RON) la 6.000 lei (RON)."
In rest, isi produce efectele daca instanta decide asta. Daca angajatorul are aprobare de pastrare a carnetelor de munca la unitate, atunci nu risti amenda (ptr. nedepunere act aditional), dar tot instanta ramane sa decida valabilitatea acestuia.

tamasmrs: clauza de neconcurenta nu este conditionata de posturile de conducere.

Romy: eeeiii nu! vezi art. 9 alin (2) lit. a din Codul Muncii.

u_ella: Obiectii la ce ai scris :P:
1. "In cazul în care este prevăzută în contractul de muncă o astfel de clauză, angajatorul are obligaţia de a plăti salariatului o indemnizaţie lunară care este negociabilă şi care este de cel puţin 25% din salariu. Conform art. 21 alin (3)din Codul Muncii indemnizaţia trebuie plătită întocmai şi la timp."
art. 21 alin (3) din Codul Muncii arata cam asa: "(3) Indemnizaţia de neconcurenta lunară datorată salariatului nu este de natura salariala, se negociaza şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de munca sau, în cazul în care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului."

2. "Prin excepţie, clauza de neconcurenţă îşi poate produce efectele şi după încetarea contractului individual de muncă, pentru o perioadă de maximum 6 luni, în cazul funcţiilor de execuţie, şi de maximum 2 ani pentru cei care au ocupat funcţii de conducere, dacă o astfel de perioadă a fost convenită expres prin contractul individual de muncă."
art. 22 din Codul Muncii: "(1) Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data încetării contractului individual de munca."

3. "Sper ca e satisfacator raspunsul,desi nu sunt niciodata de acord cu cei care ii incorseteaza pe salariati cu astfel de acte"
Nu "ii incorseteza nimeni", primesc niste bani ptr. asta si in acelasi timp pot lucra undeva (sau nu, depinde si de ei).

habibi: In legea de mai jos si in practica "scrie" ce a zis Mony.
LEGE nr. 130 din 20 iulie 1999 - privind unele măsuri de protecţie a persoanelor încadrate în munca
"ART. 10
(2) Angajatorii prevăzuţi la alin. (1) au următoarele obligaţii:
a) sa prezinte lunar la inspectoratul teritorial de munca dovezile de calculare a drepturilor salariale, pana la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se face plata acestora*);
b) sa prezinte carnetele de munca ale salariaţilor la inspectoratele teritoriale de munca, la încetarea contractelor individuale de munca ale acestora, în vederea certificării inscrierilor efectuate."
Si cum clauza de neconcurentza nu se trece in carnetul de munca ........
Rectific greseala de mai sus:

Romy: eeeiii nu! vezi art. 9 alin (2) lit. a din Legea 130/1999.
Tare mi-ar place sa fie asa....dar stiti bine ca difera de la un inspectorat la altul...
Si deciziile ??
Care e ultima actualizare a legii 130 ????
Ultima modificare: Joi, 18 Ianuarie 2007
habibi, utilizator
1. multumesc tuturor
2. eu am intrebat cum pot sa-l impiedic sa plece la o firma colaboratoare nu la o firma concurenta( in cazul asta tot clauza de neconcurenta se numeste?)
3. daca il pun sa semneze un aditional in care sunt trecute doar interdictiile lui dar nu prevad nimic de indemnizatie, ce anume risc eu ca angajator cand ajund in fata instantei?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de confidentialitate arad107 arad107 buna ziua, as dori sa aflu ce se inatmpla daca in fisa postului exista o cluza cum ca timp de 2 ani nu pot sa ma angajez la lta firma de acelasi profil,dar eu ... (vezi toată discuția)
Declaratie Misanschi Misanschi Ce se intampla daca nu semnez o declaratie la contractul de munca? (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta arad107 arad107 buna ziua, as dori sa aflu ce se inatmpla daca la angajare am semnat o hartie unde exista o cluaza cum ca timp de 2 ani nu pot sa ma angajez la alta firma de ... (vezi toată discuția)