dan.dan a scris:
Vreau sa-i "dau cu legea in cap" si sa-l dau pe usa afara, cand imi mai spune ca legea nu-i permite sa emita facturi. Am doi contabili (asta care ma enerveaza si e contabil sef si inca unul). Cand ii cer legea sa-mi dovedeasca ca intradevar nu are voie sa emita facturi, se stramba si nu-mi aduce nimic concret. De aceea, da-ti-mi ceva concret sa pot sa scap de "nebun"#-o . Merci
din solidaritate cu colegul/colega de breasla care lucreaza la Dvs ,imi pare ca limbajul folosit e cam aspru ...
In fond , dvs il platiti si daca nu nu sinteti multumit puteti inceta raportul de munca sau contractul de servicii ...
In fine , asta este o discutie oarecum offtopic , sper sa nu mi-o luati in nume de rau :)
Sa revin la speta cu facturarea :
In opinia mea, facturarea are 2 componente :
1. conceperea facturii - asta presupune ca persoana care concepe factura sa cunoasca in amanunt detalii de contract, tarife, scadenta, ce anume trebuie facturat, cind anume trebuie facturat , cui trebuie facturat etc - iar acesta nu este un job neaparat al unui contabil .Aici grija mare este asupra elementelor care tin de detalii contractuale.
Orice persoana desemnata poate face acest job, inclusiv contabilul , dar aceasta presupune ca acel contabil sa exceada ,in opinia mea , atit partea de financiar cit si partea de contabilitate si sa cunoasca detalii despre activitatea curenta.( pe parte de exploatare daca vreti ...)
2. scrierea facturii , ca si document, cu grija sporita acordata elementelor de natura fiscala ( in speta respectarea art 155 cod fiscal care precizeaza ce anume trebuie sa contina o factura ) . Aici este jobul unui contabil in sensul ca el este cel care initial , stabileste clar regula de facturare si apoi, formal,verifica daca ceea ce prevede codul fiscal a fost respectat.
Daca Dvs, in calitatea de administrator decideti ca facturile sa fie emise de contabil o puteti face linistit , iar contabilul va trebui sa se supuna .
Doar ca este o grija in plus pentru dumnealui.
Aici sint si avantaje : odata ce factura e emisa de contabil, cred eu ca riscul de emitere a facturilor eronate scade simtitor iar urmarirea facturilor se poate face mult mai usor.
Dar depinde foarte mult si de volumul de munca si mai tineti cont de un aspect : daca decideti ca emiterea facturilor sa fie in sarcina contabilului, atunci ii veti "fragmenta " acestuia programul , in sensul ca se va intrerupe din ceea ce lucreaza ( si in general contabilitatea lucreaza luna precedenta) pentru a emite facturile .Cum spuneam, depinde de volumul de activitate .