avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1824 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general asociatie urbariala
Discuție deschisă în Contabilitate în general

asociatie urbariala

buna ziua,
o asociatie urbariala plateste tva sau impozit sau amandoua la vanzarea unui teren?
Cel mai recent răspuns: sorin85 , utilizator 12:33, 18 Martie 2010
buna ziua,
Ce inseamna "asociatie urbariala "?
In conformitate cu Legea 1/2000 si cu OG 26/2000, asociatia urbariala are personalitate juridica, dobandita prin inscrierea în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa judecătoriei în a cărei circumscripţie teritorială îşi are sediul.
In aceste conditii, ca orice persoana juridica, are un cod de identificare fiscala atribuit de catre administratia financiara.
Daca asociatia este persoana impozabila din punct de vedere al TVA, atunci in conformitate cu Codul Fiscal, pentru vanzarea terenului trebuie sa plateasca TVA. Operatiunea va fi scutita de TVA, daca terenul nu este construibil. Inclin sa cred ca acel teren nu poate fi incadrat ca fiind construibil, avand in vedere specificul asociatiei.

Din punct de vedere al impozitului pe profit, daca terenul respectiv nu este sau nu a fost folosit intr-o activitate economica, venitul obtinut din vanzarea acestuia este neimpozabil in conformitate cu Codul Fiscal la art. 15 alin. 2 lit. j si art. 3.


Pentru @Magda Staicu
Dupa revolutia de la 1848, iobagii transilvaneni au primit o parte din pasunile si padurile detinute de grofi si baroni. Aceste terenuri se numeau "urbariale". Prin lege, fostii iobagi, beneficiari ai acestor terenuri, erau obligati sa le foloseasca in comun (asociatie urbariala). Terenurile dobandite astfel, au fost inscrise in cartea funciara drept "comunitate de proprietate". Legea 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997 , prevede la art. 28, ca "În vederea organizării administrării terenurilor forestiere prevăzute la art. 26 din prezenta lege şi a determinării responsabilităţilor cu privire la administrarea lor, persoanele îndreptăţite se vor reorganiza, în baza acestei legi, în formele asociative iniţiale".[/
Asadar, s-au reinfiintat asociatiile urbariale, pe baza Legii 1/2000, primind inapoi în întregime suprafaţa avută în proprietate (art 26 alin 2) dar numai terenurile pentru care s-au formulat cereri (art 26 alin 2^2).
Ultima modificare: Miercuri, 17 Martie 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal
Mersi , Ana , si pentru explicatie si pentru raspunsul dat
:)
va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Composesorat urbarial paulioja paulioja Buna ziua,Ma interseaza cum sa descurc o situatie in care sant involvat cu o padure urbariala care a fost cumparata de strabunici mei in anul 1892 si tot ... (vezi toată discuția)
Rog ajutor - asociatie composesorala dascalescu_c dascalescu_c am si eu o intrebare va rog daca se poate sa ma ajutati. tatal meu este membru intr-o asociatie composesorala.....si recent a fost cumparat un teren ... (vezi toată discuția)
Vanzare activ firma Lia Gradinariu Lia Gradinariu Sunt asociat unic la un SRL si as dori sa vand un teren care este achizitionat pe firma. Vanzarea este purtatoare de TVA sau e "scutit fara drept de deducere"? ... (vezi toată discuția)