avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... termen de prescriere contraventie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

termen de prescriere contraventie

Cum se calculeaza termenul de prescriere in cz. contraventiei? am primit o instiintare de plata cu data de 02.03.2010 cu un proces verbal de contraventie din aceeasi data atasat ,ambele comunicate firmei in data de 17.03 pentru o contraventie savarsita in 11.09.2009 este sau nu prescrisa avand in vedere ca procesul verbal a fost intocmit inainte de implinirea termenului de 6 luni (cu o saptamana) dar ni s-a comunicat prin posta dupa acest termen?
Iata ce spune OG 2/2001
" Art. 13. - (1) Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
(2) În cazul contravenţiilor continue termenul prevăzut la alin. (1) curge de la data constatării faptei. Contravenţia este continuă în situaţia în care încălcarea obligaţiei legale durează în timp.
(3) Când fapta a fost urmărită ca infracţiune şi ulterior s-a stabilit că ea constituie contravenţie, prescripţia aplicării sancţiunii nu curge pe tot timpul în care cauza s-a aflat în faţa organelor de cercetare sau de urmărire penală ori în faţa instanţei de judecată, dacă sesizarea s-a făcut înăuntrul termenului prevăzut la alin. (1) sau (2). Prescripţia operează totuşi dacă sancţiunea nu a fost aplicată în termen de un an de la data săvârşirii, respectiv constatării faptei, dacă prin lege nu se dispune altfel.
(4) Prin legi speciale pot fi prevăzute şi alte termene de prescripţie pentru aplicarea sancţiunilor contravenţionale.
Art. 14. - (1) Executarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de o lună de la data aplicării sancţiunii.

La 11 03.2010 se implinea termenul de 6 luni, ori pv-ul are data de 02.03.2010.
Din 17.03, curge un termen de 15 zile de contestare
Aplicarea amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.Comunicarea trebuie facuta de catre organul care a aplicat sanctiunea in termen de cel mult o luna de la data aplicarii acesteia.
Parerea mea este ca nu s-a prescris.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Martie 2010
ContSters76710, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda trimisa dupa 6 luni alex555 alex555 Se mai plateste amenda trimisa dupa 6 luni ? (vezi toată discuția)
Proces verbal tardiv. mai este necesar sã îl atac în instanþã? monalisaalina monalisaalina Buna seara,va rog lamuriti ma in urmatoarea situatie,am primit o amenda pentru rovinieta,dar procesul verbal este incheiat in data de ianuarie 2011,primind in ... (vezi toată discuția)