avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Proces verbal tardiv. Mai este necesar sã îl atac ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Proces verbal tardiv. Mai este necesar sã îl atac în instanþã?

Buna seara,va rog lamuriti ma in urmatoarea situatie,am primit o amenda pentru rovinieta,dar procesul verbal este incheiat in data de ianuarie 2011,primind in martie 2014....dupa atata timp nu s a prescris?mai este necesar sa actionam in instanta?plus ca acel proces verbal nu este semnat...
multumesc.
Cel mai recent răspuns: polloctav , utilizator 08:04, 11 Martie 2014

OG nr.2/2000

Art. 13. - (1) Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
(2) În cazul contravenţiilor continue termenul prevăzut la alin. (1) curge de la data constatării faptei. Contravenţia este continuă în situaţia în care încălcarea obligaţiei legale durează în timp.
(3) Când fapta a fost urmărită ca infracţiune şi ulterior s-a stabilit că ea constituie contravenţie, prescripţia aplicării sancţiunii nu curge pe tot timpul în care cauza s-a aflat în faţa organelor de cercetare sau de urmărire penală ori în faţa instanţei de judecată, dacă sesizarea s-a făcut înăuntrul termenului prevăzut la alin. (1) sau (2). Prescripţia operează totuşi dacă sancţiunea nu a fost aplicată în termen de un an de la data săvârşirii, respectiv constatării faptei, dacă prin lege nu se dispune altfel.
(4) Prin legi speciale pot fi prevăzute şi alte termene de prescripţie pentru aplicarea sancţiunilor contravenţionale.
Art. 14. - (1) Executarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de o lună de la data aplicării sancţiunii.
Nu este vorba despre tardivitate, ci despre prescripţie.

Dacă procesul verbal de contravenţie a fost încheiat în ianuarie 2011, atunci trebuia să vă fie comunicat în termen de o lună. Acest termen a fost de mult timp depăşit, astfel că a intervenit prescripţia executării sancţiunii. Prescripţia o constată numai instanţa, prin hotărâre, prin urmare trebuie să formulaţi plângere contravenţională.
Atacati in instanta si vedeti ce iese.
E posibil sa fie cum ziceti sau nu...
Fara instanta e considerat valabil.
V-a fost comunicat PV in martie 2014 sau aveti somatie de la fisc.
Da, trebuie anulat in instant intrucat cei de la CNADNR il vor pune in executare daca va fi anulat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de prescriere contraventie ContSters56278 ContSters56278 Cum se calculeaza termenul de prescriere in cz. contraventiei? am primit o instiintare de plata cu data de 02.03.2010 cu un proces verbal de contraventie din ... (vezi toată discuția)
Amenda rovigneta - proces verbal in care categoria autovehiculului este mentionata eronat tzontzonel_2006 tzontzonel_2006 Am primit o amenda pt rovigneta prin posta. Intrebarea mea este daca pot contesta amenda in instanta pt motivul: 1. Categoria masinii scrisa in procesul ... (vezi toată discuția)
Amenda trimisa dupa 6 luni alex555 alex555 Se mai plateste amenda trimisa dupa 6 luni ? (vezi toată discuția)