avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabulare casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabulare casa

Am su eu o intrebare daca ma poate lamuri cineva.Parinti mei au cumparat casa in care stau acum.Este o casa in centrul orasului si stam mai multe famili pe curte.La mine in curte sunt 6 familii.Toti cei din aceasta curte ne-am cumparat casele,dar, doar 3 familii le-au si intabulat.In urma cu 2 ani in 2008 am fost si parintii mei sa intabuleze au platit suma respectiva ,au depus actele asteptand sa vina dosarul.Insa doara acum in 2010 constatam ca actele noastre au fost respinse de catre cartea funciara deoare ce nu mai are pe ce pamant sa faca intabularea pentru ca tot pamantul din curte este intabulat pe numele celor 2 familii care au intabulat deja.Eu ma intreb cum e posibil asa ceva si mai ales ce este de facut in aceasta situatie.ce ar putea face parintii mei pentru a-si putea intabula casa.?Ce solutii ar avea?
Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: andreasuciu , utilizator 17:46, 20 Martie 2010
Ce scrie in actul parintilor de proprietate? Au si cota indiviza din terenul aferent constructiei sau au numai o cota indiviza din terenul aflat sub constructie?
Este foarte important! Fiindca , daca cadastristul nu a tinut cont de ceea ce scrie in act si a facut si cadastru pe terenul care nu vi se cuvenea , in mod cert cartea funciara a dat incheiere de respingere a intabularii!
In actul de proprietate al parintilor meu scrie urmatoarele:"Cumparatorul dobandeste dreptul de proprietete asupra terenului aferent in suprafata de 120 metri patrati conform art.37 din H.G. 20/1996 republicata in 1997".
Insa cei de la S.C URBANA S.A cei care se ocupa de intabulare ne-au spus ca cei de la cartea funciara au scris ca doare 72 de metrii patrati sunt in proprietatea noastra deoarece restul pamantului din curte a fost intabulat pe numele vecinilor adica 48 de metri patrati din curte care ne apartineau noua.
Buna seara, v-as ruga sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema. Noi dorim sa cumparam o casa la tara, am dat un avans mic pe ea si am facut un antecontract de mana cu 4 martori. Proprietarii care sunt de fapt 4 coproprietari, au dezbatut succesiunea si sunt in stadiul ca au sentinta, urmand sa primeasca si certificatul de mostenitor. toti 4 sunt de acord sa ne vanda noua. Inca nu au Cf pe respectiva casa pe numele lor. Cum putem noi cumpara casa daca inca nu exista CF pe ei? urmand sa primeasca si cf-ul intr-o vreme. Se poate ca noi sa facem un antecontract la notar pe baza certificatului lor de mostenitor in care ei se obliga sa ne vanda noua casa si sa o intabulam pe noi dupa ce exista CF? sau nu? Ei ne tot zic ca ar vrea sa o intabule acum dupa ce au certif. de mostenitor direct pe cumparatori deci pe noi, este posibil ? sau ce putem face sa nici nu pierdem oferta dar nici sa nu ramanem cu banii dati si intabulat pe noi nu. Ce ma sfatuiti? va multumesc mult!
@Frumusik - solutia este simpla: ii dati in judecata pe ceilalti coproprietari pentru diferenta de teren care le-a fost intabulata lor abuziv!

@AndreeaSuciu- sunt mai multe inadvertente in ceea ce vi s-a spus ...nu stau sa le detaliez dar va spun ca certificatul de mostenitor se elibereaza mostenitorului si nu altor persoane (sa va iasa din cap acea idee cum ca vi s-ar elibera dvs ).Situatia dvs nu este deloc complicata . Mergeti la notarul care le-a dezbatut succesiunea sau la orice alt notar, semnati un antecontract de vanzare cumparare in care treceti avansul platit , iar dupa aceea asteptati ca promitentii vanzatori sa isi faca cadastrul si intabularea pe casa , urmand ca , atunci cand iese intabularea , sa semnati contractul de vanzare-cumparare!B-)
Ultima modificare: Vineri, 19 Martie 2010
MIHAI GRIGORE, Avocat
daca au sentinta, inseamna ca au dezbatut succesiunea in instanta, li s-a stabilita calitatea de mostenitor si, ca urmare nu trebuie sa primeasca niciun certificat de mostenitor, doar trebuie ca aceasta sa ramana definitiva. In ceea ce priveste CF, aceasta se deschide pe numele vanzatorilor in baza actului de proprietate, in cazul de fata, in baza sentintei civile ramasa definitiva si irevocabila, iar dupa cumpararea imobilului veti fi trecuti dvs. in aceasta carte. Sper ca v-am fost de folos!

Alte discuții în legătură

Se poate cumpăra dreptul de cotă-parte dintr-un teren intravilan fără ieșirea moștenitorilor din indiviziune? ionut simion ionut simion Buna ziua, Doresc sa cumpar dreptul de cota parte de la verii mei. Ei au mostenit pamantul de la tatal lor, este in intravilan, cota parte de 1/2 dintr.o ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren fara succesiune azumy azumy As dori sa ma lamuriti intr-o anumita problema. Impreuna cu sotul meu dorim sa cumparam un mic teren in mediul rural. Numai ca, mostenitorii terenului nu au ... (vezi toată discuția)
Intabulare casa mariussyca mariussyca Buna ziua . Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Doresc sa vand o casa cu teren pe care am primito mostenire ... (vezi toată discuția)