de ceva timp incerc sa imi vand casa.
am pus anunt pe net dar am lipit si afise pe la blocuri.
o agentie imobiliara m-a contactat si mi-a spus ca au un cumparator, asa ca m-am intalnit cu ei.
la intalnire m-au pus sa semnez un contract in care se stipuleaza plata unui comision catre agentie, in cazul in care cumparatorul este o persoana adusa de ei.
omul adus de ei mi-a oferit un pret dar nu am fost de acord.
mentionez faptul ca discutiile cu agentia s-au facut doar pe nr meu de telefon.
in anunturile postate de mine este trecut nr de tel. al sotului meu.
ulterior, acelasi om adus de agentie a sunat pe nr sotului, crezand ca este vb de alta casa si a venit sa vada casa.
in cele din urma s-a hotarat sa cumpere.
ma intereseaza sa stiu daca sunt obligata sa platesc acel comision agentiei, tinand cont de cele mentionate mai sus, si de urmatoarele :
- contractul cu agentia contine doar datele mele si are doar semnatura mea iar in actele casei eu si sotul meu suntem coproprietari, 50% - 50%, sotul meu nici nu este mentionat in contractul cu agentia si semnatura lui nu este nicaieri.
- in contract nu este mentionat nimic de exclusivitate
- in momentul in care ei au venit cu omul respectiv nu s-a facut nici o fisa de vizionare, nu am semnat nici eu nici el nimic, deci practic nu au cum dovedi ca ei au adus acel om la mine.
- cumparatorul nu are nimic semnat cu ei.
astept cu interes parerile voastre.
trasa de par sau nu...aceasta este realitatea, si poate fi dovedita prin conversatia telefonica dintre sotul meu si acel om ( stiu ca acum se inregistreaza toate conversatiile telefonice ).
Orasul unde stau eu este foarte mic, sunt nu mai mult de 60 de blocuri in total...afisele au fost lipite la toate blocurile si probabil ca inca mai exista in unele locuri, bineinteles ca si acest om l-a vazut printre altii.
Daca agentia ar fi stiut sa negocieze astfel incat sa obtin macar un pret apropiat de cel dorit de noi, le-am fi dat comisionul.
Dar ei nici macar nu s-au bagat in negocieri, cand acest lucru este stipulat in contractul cu ei ca indatorirea lor.
Mai mult decat atat, in loc sa isi indeplineasca indatoririle contractuale si sa incerce sa prezinte casa si altor clienti, ne-au tinut pe loc cu aceasta persoana timp de mai multe saptamanai.
Intre timp noi am avut alte vizionari in urma postarii anuntului nostru prin tot orasul, si 2 persoane care au venit ne-au marturisit ca au fost cu aceeasi agentie si au vazut mai multe case in zona, dar de-a noastra nu le-au spus.
Si dupa ce indatorirea lor era sa ne gaseasca noua un cumparator, pentru ca ei cu noi aveau contract si nu cu acea persoana, i-au prezentat clientului mai multe oferte care le aveau ei la preturi mai joase, astfel determinand-ul pe om sa ne faca noua o oferta mai mica.
Din punctul meu de vedere au procedat contrar celor mentionate in contract si astfel nu mi se pare deloc imoral sa refuz plata unui comision catre ei.
Totusi, am deschis acest subiect aici pt ca ma intereseaza daca este legal ceea ce vreau sa fac si nu moral, adica daca pot exista repercusiuni legale.
Daca vroiam sa aud pareri cu privire la moralitatea intentiilor mele, ma duceam la biserica.
Cu toate astea, am dat explicatiile de mai sus, pentru ca ma consider o persoana corecta si din punctul meu de vedere intentiile mele nu sunt deloc imorale.