avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cote de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cote de mostenire

In cazul decesului unuia dintre soti, care are un copil dintr-o casatorie anterioara care este cota de mostenire ce-i revine acestuia ?
Exista un testament autentificat de notarul public in favoarea sotului supravietuitor. Daca fiul parintelui decedat , reventica in instanta dreptul la cota sa de mostenire, se tine seama de testamentul existent ?


Cel mai recent răspuns: ContSters122901 , utilizator 17:06, 21 Martie 2010
Ramane la aprecierea judecatorului daca va tine sau nu cont de contributia celor 2 soti ! Insa , in principiu , nu se tine cont de acest aspect!B-)
Si nu conteaza distanta dintre defunct si mostenitori nici daca nu/au vorbit in fiecare zi.
Dreptul la mostenire este prevazut de lege.

Va multumim. Ideea este ca ramane de vazut ,ce se poate rezolva pe cale amiabila. Fiul nu a manifestat nici un interes fata de tata si nici fata de ceea ce presupune drept de mostenire. Cu toate acestea , sotia tatalui sau, intentioneaza a oferi o sulta. (este vb de bunuri partajabile - apartament si o masina autohtona). Calea justitiei este varianta extrema.
lndines a scris:

Va multumim. Ideea este ca ramane de vazut ,ce se poate rezolva pe cale amiabila. Fiul nu a manifestat nici un interes fata de tata si nici fata de ceea ce presupune drept de mostenire. Cu toate acestea , sotia tatalui sau, intentioneaza a oferi o sulta. (este vb de bunuri partajabile - apartament si o masina autohtona). Calea justitiei este varianta extrema.

1. Calitatea de succesibil care deriva, in cazul fiului, din rudenia cu defunctul nu este egala cu cea de mostenitor. Mostenitorul este un succesibil care si-a manifestat vointa de a mosteni, in termenul de 6 luni de la moartea celui despre a carui mostenire e vorba, prevazut de art. 700 Cod civ. fie in mod expres fie tacit prin acte care nu lasa nici un dubiu cu privire la vointa lui de a accepta mostenirea.
2. Daca succesibilul a fost indepartat d.p.d.v. emotional de defunct este posibil sa nu accepte mostenirea nici expres si nici tacit, caz in care, dupa implinirea termenului de 6 luni, devine strain de mostenire fiind considerat - din unghiul de vedere al dreptului succesoral - ca nu a fost niciodata succesibil.
3. Ar trebui sa mergeti la un avocat, pentru ca o ora de discutii chiar si cu cel mai "scump"avocat din orasul d-voastra va costa muuuuuult mai putin decat altele.
Va multumim. Aveti dreptate, asa va proceda.Si..daca imi permiteti.. avatarul dvs. reprezinta parca... infatisarea strabunicului meu din partea mamei. Suntem norocosi cei care am avut in familie un ascendent cu demnitate si plin de intelepciune, precum strabunicul dvs.. Urari de bine si alese multumiri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De-a lungul a 30 de ani de căsnicie doi soti nu au avut niciun ... Marcile009 Marcile009 De-a lungul a 30 de ani de căsnicie doi soti nu au avut niciun copil legitim, însă unul dintre ei a decedat și a lăsat testament in care soția ... (vezi toată discuția)
Sotia supravietuitoare are dreptul sa ceara reconstiture drept de proprietate . mimisarbu@yahoo.com mimisarbu@yahoo.com Buna seara ,va rog sa ma indrumati in urmatoarea speta. NECHIT SI MARIA VINEREANU Au lasat mostenire conf .declartie fiscala 1948 2200 ha munti Au avut 4 ... (vezi toată discuția)
Mostenire, succesiune orsaia2006 orsaia2006 Buna ziua,am si eu o intrebare ,daca ma puteti ajuta ....am un frate care a decedat acum 7 ani ,iar sotia nu a deschis succesiune ,acum 1 luna a decedat si ... (vezi toată discuția)