avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

dupa un proces de divort si incredintare de copil,fond+apel,instanta a incredintat copilul mamei si a stabilit cuantumul pensiei alimentare pe care sa o plateasca tatal,de la momentul introducerii actiunii,aceasta fiind in urma cu mai mult de un an.hotararea este irevocabila si definitiva,inclusiv legalizata.as dori sa stiu care sunt etapele parcurse pt retinerea/plata pensiei alimentare,lunare si retroactive.va emite instanta ordonanta de poprire si o va trimite angajatorului tatalui?angajatorul va retine suma retroactiva integral sau o va esalona?exista o limita maxima a popririlor lunare pe care angajatorul trebuie sa o respecte?multumesc.
Cel mai recent răspuns: issis4ever , utilizator 10:06, 22 Martie 2010
In mod normal instanta emite ordonanta de proprire si o va trimite angajatorului. In caz contrar, va adresati unui executor judecatoresc cu o cerere de infiintarea propririi
Instanta va emite o ordonanata de poprire si o va trimite angajatorului, iar acesta va popri treptat suma datorata, avand in vedere ca asa cum ati spus discutam de o suma mare data fiind acordarea retroativa a pensiei de intretinere, respectiv de la data introducerii actiunii.
Limita maxima este jumatate din salariu.
Ultima modificare: Duminică, 21 Martie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
pina la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii;

multumesc pt raspunsuri.mai am totusi cateva intrebari:
1.in ce interval de timp,de la data legalizarii hotararii,instanta ar trebui sa trimita angajatorului decizia de poprire?
2.angajatorul ia in calcul ,la stabilirea venitului net lunar,in aceasta situatie,si bonurile de masa?
3.daca tatal are rata la banca ,dar care nu este retinuta pe statul de plata,poate solicita angajatorului sa tina cont de ea,pt ca ,evident, veniturile lui nete sunt real diminuate?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Alena Alena De la fostul loc de munca a unui nou angajat am primit o adresa la care a fost atasata o Ordonanta de infiintare a popririi cu privire la pensia de ... (vezi toată discuția)
Eroare "executorie" fedna fedna Istoric dec 2009-feb 2010 - un proces de divort \"atipic\": cu acordul partilor, copilul ramane cu tatal, mama isi pastreaza numele, tatal este de acord sa ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara pentru 3 copii - poate fi redusa din cauza altor datorii ale tatalui? sacha2013 sacha2013 Buna ziua, Voi pune aici o intrebarea din partea unui prieten. El a divortat in urma cu cateva luni la notar, de comun acord cu sotia, acordand ... (vezi toată discuția)