avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... dauna totala auto
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

dauna totala auto

Am obtinut "dauna totala" - accident auto. Asiguratorul vinovatului (RCA) imi ofera o suma mult prea mica (calculele in baza carora ofera aceasta suma sunt legal efectuate) fata de suma cu care am achizitionat autoturismul. Intrebare: am vreo sansa sa obtin diferenta de bani (intre suma cu care am cumparat masina si suma care mi-o ofera asiguratorul)? cui sa ma adresez? vinovatului sau asiguratorului? Va rog, ma intereseaza si procedura. Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:27, 21 Martie 2010
cat la suta va oferit? ca nici o asigurare nu plateste dauna totala 100%... nici macar casco..asa ca,functie de cat va oferit, daca vreti sa va recuperati 100% dauna, va puteti intoarce fie doar impotriva vinovatului de accident, fie si impotriva vinovatului si a firmei de asigurari
in privinta procedurii, trebuie sa va angajati una vocat,care sa estimeze corect, cu actele in fata, ce si cum trebuie procedat.. e destuld ecomplicat de expicat si nu va recomand daca vreti sa va recuperati integral prejudiciul sa va haardati singur in treaba asta
Ultima modificare: Duminică, 21 Martie 2010
Petre Enache, Avocat
Asa este, dar asta presupune proces in instanta. In afara de Legea 136/1995, mai este ceva reglementare in acest sens?
Ar mai fi:

Ordinul nr. 21/2009 al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor pentru punerea în aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule

Ordinul nr. 2/2010(24.02.2010) pentru modificarea Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse în aplicare prin Ordinul președintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 21/2009

Le puteti descarca de pe site-ul [ link extern ] /
Fara sa am mai multe elemente despre masina dv. va pot spune urmatoarele: dauna totala inseamna 70-75% din valoarea reala amasinii dv. la data daunei. Daca ati cumparat-o la mana doua in urma cu doi ani avea o valoare mult peste valoarea de piata din data daunei .Aveti ghinionul sa prindeti perioada de criza iar preturile vedeti ca au cazut f.mult. Iar pt a va sustine cauza trebuie sa aveti si o factura de achizitie a masinii, ceea ce in cazul achizitiilor la mana a doua nu prea exista. Oricum e bine sa mergeti la asigurator sa vedeti cum v-au facut calculul.
Verificati inca odata calculul despagubirii oferite intrucat s-ar putea sa se fi "strecurat" vreo eroare. Va recomand sa consultati si un expert in domeniu.
Ultima modificare: Duminică, 21 Martie 2010
Ioan Ciobanu, Expert judiciar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier masina parcata Cristina Radu Cristina Radu Buna seara.In luna noiembrie a anului trecut-2010- masina familiei mele a fost grav avariata in timp ce era parcata in fata casei, de catre o soferita care a ... (vezi toată discuția)
Despagubiri in caz de dauna totala auto dorinamanci dorinamanci Am fost victima unui accident auto in urma caruia masina mea a suferit daune majore. Societatea de asigurari considera ca se incadreaza la daune totale. Este ... (vezi toată discuția)
Despagubiri rca persoane vatamate iulian2015 iulian2015 recent am avut un accident auto , persoana implicata nu a oprit la semnul STOP si mi-a distrus autoturismul , mai mult am fost nevoit sa stau cu mana ... (vezi toată discuția)