Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

dauna totala auto

Am obtinut "dauna totala" - accident auto. Asiguratorul vinovatului (RCA) imi ofera o suma mult prea mica (calculele in baza carora ofera aceasta suma sunt legal efectuate) fata de suma cu care am achizitionat autoturismul. Intrebare: am vreo sansa sa obtin diferenta de bani (intre suma cu care am cumparat masina si suma care mi-o ofera asiguratorul)? cui sa ma adresez? vinovatului sau asiguratorului? Va rog, ma intereseaza si procedura. Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:27, 21 Martie 2010
cat la suta va oferit? ca nici o asigurare nu plateste dauna totala 100%... nici macar casco..asa ca,functie de cat va oferit, daca vreti sa va recuperati 100% dauna, va puteti intoarce fie doar impotriva vinovatului de accident, fie si impotriva vinovatului si a firmei de asigurari
in privinta procedurii, trebuie sa va angajati una vocat,care sa estimeze corect, cu actele in fata, ce si cum trebuie procedat.. e destuld ecomplicat de expicat si nu va recomand daca vreti sa va recuperati integral prejudiciul sa va haardati singur in treaba asta
Ultima modificare: Duminică, 21 Martie 2010
Petre Enache, Avocat
Asa este, dar asta presupune proces in instanta. In afara de Legea 136/1995, mai este ceva reglementare in acest sens?
Ar mai fi:

Ordinul nr. 21/2009 al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor pentru punerea în aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule

Ordinul nr. 2/2010(24.02.2010) pentru modificarea Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse în aplicare prin Ordinul președintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 21/2009

Le puteti descarca de pe site-ul [ link extern ] /
Fara sa am mai multe elemente despre masina dv. va pot spune urmatoarele: dauna totala inseamna 70-75% din valoarea reala amasinii dv. la data daunei. Daca ati cumparat-o la mana doua in urma cu doi ani avea o valoare mult peste valoarea de piata din data daunei .Aveti ghinionul sa prindeti perioada de criza iar preturile vedeti ca au cazut f.mult. Iar pt a va sustine cauza trebuie sa aveti si o factura de achizitie a masinii, ceea ce in cazul achizitiilor la mana a doua nu prea exista. Oricum e bine sa mergeti la asigurator sa vedeti cum v-au facut calculul.
Verificati inca odata calculul despagubirii oferite intrucat s-ar putea sa se fi "strecurat" vreo eroare. Va recomand sa consultati si un expert in domeniu.
Ultima modificare: Duminică, 21 Martie 2010
Ioan Ciobanu, Expert judiciar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier masina parcata Cristina Radu Cristina Radu Buna seara.In luna noiembrie a anului trecut-2010- masina familiei mele a fost grav avariata in timp ce era parcata in fata casei, de catre o soferita care a ... (vezi toată discuția)
Despagubiri in caz de dauna totala auto dorinamanci dorinamanci Am fost victima unui accident auto in urma caruia masina mea a suferit daune majore. Societatea de asigurari considera ca se incadreaza la daune totale. Este ... (vezi toată discuția)
Despagubiri rca persoane vatamate iulian2015 iulian2015 recent am avut un accident auto , persoana implicata nu a oprit la semnul STOP si mi-a distrus autoturismul , mai mult am fost nevoit sa stau cu mana ... (vezi toată discuția)