avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

buna ziua.tatal meu a decedat acum 2 ani.mai are 2 copii din prima casatorie,deci cu mine 3.mama mea a dobandit in timpul casniciei un apartament cu 3 camere de la serviciu pe care pe parcurs l-a si cumparat.trebuie facuta succesiune sau acest apartament este bun propriu?ce drepturi au cei 2 copii??va multumesc
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 11:10, 22 Martie 2010
Sotia supravetuitoare va dobandi 5/8 din totalitatea bunurilor mobile si imobile dobandite in timpul casatoriei.
Restul vor dobandi 3/8.
In cazul decesului mamei d-voastra., daca ceilalti nu au fost adoptati, veti veni singura la mostenirea mamei d-voastra.
apartamentul este bun comun, conform art. 30 din Codul Familiei.
Pentru a dobandi cota corespunzatoare din dreptul de proprietate asupra acestuia trebuie sa dezbateti succesiunea dupa tatal dumneavoastra. In compunerea masei succesorale intra 1/2 din apartament. Mama dumneavoastra primeste 1/4 din masa succesorala, in calitate de sotie supravietuitoare, iar dumneavoastra, mosteniti in cota egala cu ceilalti doi copii ai tatalui, 3/4 din masa succesorala. Mai pe scurt cotele mostentite vor fi de 1/8 pentru fiecare din mostenitori, mama (care deja detine 4/8) si copii.
imobilul este bun comun .
vocatie succesorala au toti cei trei descendenti ai defunctului , in concurs cu sotia supravietuitoare .
ati putea proceda la dezbaterea succesiunii, daca exista intelegere intre succesori pe cale notariala .
ulterior , mama dvs . si dvs. puteti solicita iesirea din indiviziune urmand sa-i despagubiti pe ceilalti doi succesori . sau, puteti efectua un partaj voluntar .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la apartament D_Adrian02 D_Adrian02 Buna ziua , locuiesc intr-un apartament cu 4 camere impreuna cu mama si fratele meu , tatal meu a decedat acum cateva zile ( apartamentul este cumparat de ... (vezi toată discuția)
Cum trebuie sa procedez pentru a deschide un proces de succesiune ana_cristina_23 ana_cristina_23 Parintii mei au cumparat acum 7 ani un apartament,la scurt timp mama mea a decedat. Apartamentul este pe numele ambilor parinti, in momentul de fata as vrea sa ... (vezi toată discuția)
Mostenire marinica71 marinica71 buna!ma numesc marian si am o nelamurire:mama mea a decedat in 1992 .in timpul casatoriei cu tatal meu au achizitionat un apartament.din 1997 pana in 1999 ... (vezi toată discuția)