avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... testare salariati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

testare salariati

care sunt prevederile legale si cum se poate un testa salariat?
se poate face o testare a tuturor salariatiilor? care sunt formele?
art 61 din CM
Cel mai recent răspuns: laur7901 , utilizator 11:36, 26 Martie 2010
poate depinde de prevederile c.c.m. la nivel de unitate si de anexele acestuia .
Testare medicala, testare a cunostintelor .... ce fel de testare ??
Ati mentionat art. 61 din codul muncii ca atare ma gandesc ca vreti sa concediati un salariat pe motiv de necorespundere profesionala.
Art. 63 alin. 2 din codul muncii prevede ca o astfel de concediere se face numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabil;ita prin contractul colectiv de munca aplicabil si prin regulamentul intern. Daca nu aveti prevazuta o astfel de procedura veti aplica procedura prevazuta de art. 77 din CCMUN :
Art. 77
(1) Salariatul poate fi concediat pentru motive de necorespundere profesionala, cu respectarea procedurii de cercetare prealabila, stabilita prin prezentul contract colectiv de munca.
(2) Cercetarea salariatului pentru necorespundere profesionala se face de catre o comisie numita de catre angajator. Din comisie va face parte si un reprezentant al sindicatului, desemnat de acesta, al carui membru este salariatul in cauza.
(3) Comisia va convoca salaiatul si ii va comunica acestuia in scris, cu cel putin 15 zile inaite:
a) data, ora exacta si locul intrunirii comisiei;
b) modalitatea in care se va desfasura examinarea.
(4) Examinarea va avea ca obiect activitatile prevazute in fisa postului salariatului in cauza.
(5) In cazul introducerii de noi tehnologii, examinarea salariatului se va referi la acestea numai in masura in care salariatul in cauza a facut obiectul formarii profesionale in respectiva materie.
(6) Necorespunderea profesionla poate fi sustinuta de comisie prin dovezi de indeplinire necorespunzatoare a sarcinilor profesionale, prin examinare scrisa, orala, practica si alte probe.
(7) In cazul in care salariatul isi pierde aptitudinile profesionale din motive medicale, angajatorul ii va asigura in limitele disponibile,un alt loc de munca. In situatia in care nu dispune de astfel de posibilitati, angajatorul va apela la auoritatea publica locala pentru ocuparea fortei de munca, in vederea solutionarii.
(8) In cazul in care, in urma examinarii, salariatul este considerat necorespunzator profesional de catre comisie, acesta are dreptul de a contesta hotararea comisiei in termen de 10 zile de la comunicare.
(9) Daca alariatul nu a formulat contestatia in temenul revazut la alin.(8) sau daca dupa formularea contestatiei si reexaminarea hotararii comisiei, aceasta este mentinuta, angajatorul poate emite si comunica decizia de desfacere a contractului individual de munca al salariatului, pentru motive de necorespundere profesionala. Decizia astfel emisa va contine rezultatul cercetarii prealabile a salariatului in cauza.
Depinde si ce aveti prevazut in ROF...atentie ca nu e simplu! trebuie respectata procedura din toate actele aplicabile.Apelati la ajutor de specialitate
multumesc pentru mesaje
O zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaluare profesionala ady09 ady09 Codul Muncii prevede ca ,in cazul desfacerii CIM pe durata determinata din motive imputabile angajatujlui cf art.61 lit.d-pregatire profesionala_anterior ... (vezi toată discuția)
Necorespundere profesionala ellyza1 ellyza1 Buna ziua, Intrebarea mea este: poate un angajator da concedieze dupa doi ani , un angajat pentru necorespundere profesionala? Dar dupa 6 ani? ... (vezi toată discuția)
Necorespundere profesionala cris2279 cris2279 Buna ziua, Ce procedura trebuie urmata pentru a declara ca un salariat ca nu corespunde profesional pe postul respectiv? (vezi toată discuția)