avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Care este procentul maxim din factura de gaz alocat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Care este procentul maxim din factura de gaz alocat incalzirii spatiilor comune?

Locuiesc intr-un imobil cu 4 etaje, cu 5 apartamente mari (in jur de 120 m2) si 12 garsoniere. Sunt singura care detine C.T. proprie. La parterul blocului se afla un calorifer, un altul la subsol (unde se afla C.T a blocului) si un altul la...spalatorie (spatiu care, desi comun, e folosit doar de 2 familii.Prin vestibulul meu trece (fara voia mea!...dar...) o teava de apa calda, pe care eu am mascat-o...dar se pare ca acest lucru nu mai are importanta. Pe rubrica „incalzire„ eu platesc mai mult decat o garsoniera (unde exista 2 calorifere si de multe ori se mai incalzesc si de la aragaz, deoarece bucatariile garsonierelor nu sunt prevazute cu calorifer), cu toate ca eu imi incalzesc apartamentul exclusiv de la C.T. proprie, pe motiv ca trece acea teava...Intrebarea mea este: Dupa ce se scade din factura de gaz procentul alocat incalzirii apei calde si respectiv cel necesar la bucatarii, restul facturii nu ar trebui la randul ei sa fie defalcata: incalzirea spatiilor proprietate privata si incalzirea spatiilor comune? Eu stiu ca exista o reglementare legala (Ordonanta de Urgenta a Guvernului sau HUG ...?, careia nu-i mai stiu numarul...) care stipuleaza ca pentru spatiile comune trebuie afectat maximum 10% din valoarea consumului de gaz necesar incalzirii. Ar sti cineva sa-mi indice acest act normativ? Eu l-am gasit la un moment dat pe net...l-am inmanat Administratorei si respectiv Presedintei Asociatiei, dar, nu au schimbat nimic si acum nu vor nici macar sa mi-l aduca inapoi...Din pacate, nu mi-am notat inainte ce OUG sau HUG era...As avea nevoie urgent, deoarece sambata avem sedinta de bloc ....Multumesc anticipat celor ce vor dori sa-mi raspunda.
Cel mai recent răspuns: ContSters89081 , utilizator 10:14, 25 Martie 2010
Cautati in primul topic din aceasta sectiune Documentatie specifica asociatiilor de proprietari - Metodologia ANRSC de repartizare şi facturare a consumurilor individuale de energie termică, în imobile de tip condominiu

si

Ordinul 255/2006 cu modificari la Ordinul 233/2004
Va multumesc mult. Il voi cauta. Cred ca este cel pe care candva il gasisem eu dupa indelungi cautari.
Am cautat, l-am citit si nu m-am lamurit. Revin cu intrebarea formulata mai simplu: in general, si cu atat mai mult cand in condominiu exista un apartament debransat de la centrala blocului , avand CT proprie, partea din factura afectata incalzirii (sa zicem, 80%) trebuie sa se imparta in doua? O parte pt. incalzirea apartamentelor proprietate individuala si o alta parte pentru incalzirea spatiilor comune, la aceasta din urma contribuind TOTI , cei cu CT precum si cei bransati la Centrala imobilului? Daca da, si eu asa stiu, cat este procentul afectat incalzirii partilor comune, deoarece una este sa particip cu x% (cota indiviza) din 10% si cu totul altceva din 80%, cum se procedeaza la mine in bloc, chiar daca mi-au micsorat cota. Oricum e mult mai mult si asa se ajunge la situatia absurda in care doar ptc.imi trece o teava prin apartament eu platesc mai mult pt. INCALZIRE dcat o garsoniera, unde, repet, exista nu numai teava, ca si la mine ci si doua calorifere! Eu nu am regasit acel procent MAXIM de 10%, pe care stiu sigur ca l-am citit intr-un Ordin...caruia nu-i mai stiu numarul. EXACT ASA SPUS: maximum 10 % pt. spatiile comune din totalul de 80% afectat INCALZIRII (fara apa menajera si bucatarii)...Textul acestui Ordin sau Hotarare il caut....
Eu va pot spune cum este calculata caldura de la sistemul centralizat pe repartitoare si Dv. trageti concluzia.
Deci:
- din factura de incalzire se extrage procentul de 10% pentru spatiile comune (uscatorii, holuri);
- apoi se extrage 15% pentru tevile verticale;
- cei 10% + 15% = 25% se impart pe cota indiviza tuturor apartamentelor (fara exceptie)
- restul de 75% din factura de incalzire se repartizeaza pentru consumul individual al apartamentelor.
Si la Dv. ar trebui sa se procedeze similar, cred!
Nu, din pacate, ei nu procedeaza asa. Ei iau factura de gaz (nu de INCALZIRE) si deduc o suma pentru prepararea apei calde (nu stiu dupa ce reguli calculata, nici ce procent reprezinta) si mai scad si o alta suma pentru bucatarii (30 de lei/persoana).Ce ramane reprezinta cheltuielile pentru INCALZIRE, care nu se imparte in cheltuieli pentru spatii comune (calorifere plus tevi orizntale si VERTICALE) si spatii individuale (apartamente), ci se impart dupa cotele parte indivize, fiecare fiind trecut cu 2 cote : una cea corespunzatoare spatiului detinut in proprietate individuala, conform cu actele de propretate si alaturi o alta cota, ceva mai mare. Presupun ca diferenta ar reprezenta cota ce revine fiecaruia (din nou luind in calcul cotele indivize reale) pentru incalzirea spatiilor comune. Aparent, corect...Dar, din exemple veti vedea ca nu este: Un ap. are cota indiviza reala 13,35 iar cea de-a doua cota trecuta este 14,78. Diferenta=1,43. O garsoniera are cota reala 2.09 si alaturi, 2.31. Diferenta=0,22. Aceasta diferenta,de 1,43, respectiv 0,22 reprezinta cota ce revine fiecaruia pt. incalzirea spatiilor comune, adaugata la cota parte indiviza proprietate individuala, incalzita tot de la C.T. de bloc. In cazul meu, prima cota parte indiviza nu este luata in calcul la incalzire (deoarece am C.T. proprie), servind doar ca baza de calcul pentru a stabili procentul cu care eu trebuie sa particip la partile comune.Si aici, surpriza: desi ap. meu are doar 12,90, cota mea pt. spatiile comune este de 3,60, in conditiile in care, repet exemplul dat mai sus, apartamentului cu cota indiviza mai mare, respectiv de 13,35 ii corespunde cota pt. spatiile comune de doar 1,43. De mai bine de 2,5 ori in plus! Dupa cum vedeti, nu este o socoteala clara: un procent clar pentru spatiile comune, unde fiecare sa contribuim conform cu cota parte indiviza reala si un alt procent, care sa revina exclusiv incalzirii spatiilor proprietate individuala, si de unde, evident, eu trebuie sa fiu exclusa, avand C.T. proprie.Sper ca am reusit sa explic...acest mod ciudat de calcul si mai sper ca veti avea rabdarea sa cititi pana la capat si, intelegandu-mi necazul, sa ma scuzati pentru timpul solicitat D-voastra...Va multumesc si va asigur de toata stima mea.

Alte discuții în legătură

Impartirea facturii de incalzire - centrala de bloc zdnicol zdnicol Am o nelamurire si va rog frumos sa ma ajutati. Asociatie de proprietari are 2 contoare de gaz: unul pentru bucatarie si celalalt pentru incalzirea apei calde ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza partea comuna din caldura? zamcanuvictoria zamcanuvictoria Revin la discutia legata de repartitoarele de costuri .Nu sunt multumita de interventiile gasite pe forum legate de acest subiect si as dori sa-l dezvoltam ... (vezi toată discuția)
Obligații de platã (întreținerea) pentru un apartament StoicaMarian StoicaMarian Este foarte posibil să îl învinuiesc pe nedrept pe administrator, întrucăt nu cunosc bine ce obligații de plată am, având în vedere că: - am un ... (vezi toată discuția)