avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Care este procentul maxim din factura de gaz alocat ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Care este procentul maxim din factura de gaz alocat incalzirii spatiilor comune?

Locuiesc intr-un imobil cu 4 etaje, cu 5 apartamente mari (in jur de 120 m2) si 12 garsoniere. Sunt singura care detine C.T. proprie. La parterul blocului se afla un calorifer, un altul la subsol (unde se afla C.T a blocului) si un altul la...spalatorie (spatiu care, desi comun, e folosit doar de 2 familii.Prin vestibulul meu trece (fara voia mea!...dar...) o teava de apa calda, pe care eu am mascat-o...dar se pare ca acest lucru nu mai are importanta. Pe rubrica „incalzire„ eu platesc mai mult decat o garsoniera (unde exista 2 calorifere si de multe ori se mai incalzesc si de la aragaz, deoarece bucatariile garsonierelor nu sunt prevazute cu calorifer), cu toate ca eu imi incalzesc apartamentul exclusiv de la C.T. proprie, pe motiv ca trece acea teava...Intrebarea mea este: Dupa ce se scade din factura de gaz procentul alocat incalzirii apei calde si respectiv cel necesar la bucatarii, restul facturii nu ar trebui la randul ei sa fie defalcata: incalzirea spatiilor proprietate privata si incalzirea spatiilor comune? Eu stiu ca exista o reglementare legala (Ordonanta de Urgenta a Guvernului sau HUG ...?, careia nu-i mai stiu numarul...) care stipuleaza ca pentru spatiile comune trebuie afectat maximum 10% din valoarea consumului de gaz necesar incalzirii. Ar sti cineva sa-mi indice acest act normativ? Eu l-am gasit la un moment dat pe net...l-am inmanat Administratorei si respectiv Presedintei Asociatiei, dar, nu au schimbat nimic si acum nu vor nici macar sa mi-l aduca inapoi...Din pacate, nu mi-am notat inainte ce OUG sau HUG era...As avea nevoie urgent, deoarece sambata avem sedinta de bloc ....Multumesc anticipat celor ce vor dori sa-mi raspunda.
Cel mai recent răspuns: ContSters89081 , utilizator 10:14, 25 Martie 2010
Inca ceva mi-e neclar: Dna. Elga, imi explicati cum se calculeaza caldura in sistemul centralizat...si spuneti:„din factura de INCALZIRE se extrage procentul de 10% pt. spatiile comune...etc.” Dar, dupa cate stiu eu, exista o factura de CONSUM DE GAZE global,( incluzand atat consumul necesar incalzirii, care se calculeaza dupa cum imi spuneti, cat si pe cel necesar prepararii apei calde si respectiv de la bucatarii), si nu O FACTURA DE INCALZIRE de sine statatoare. Cred ca aici s-a strecurat o confuzie..Oricum, important este ca partea rezultata ca fiind necesara INCALZIRII, sa fie impartita intre spatii comune (la care sa participam cu totii, cf. cu cota indiviza), si spatii proprietate individuala (apartamente). Ar trebui sa se stie clar care este procentul din consumul necesar incalzirii destinat incalzirii spatiilor comune, si sa putem sti exact cat revine fiecaruia cf. cu cota indiviza a spatiilor detinute INCALZITE, deoarece despre incalzire vorbim, nu de reparatii sau alte similare....Eu detin de pilda o mansarda, care nu are nici calorifer, nici teava...Nici macar apa rece...Este un spatiu fara utilitati. Impreuna cu aceasta cota mea indiviza ajunge la 12,90.De ce nu se scade acest spatiu (in procente) din 12,90, dat fiind ca vorbim despre INCALZIRE, nu despre reparatii, salarii....si alte similare?...Eu cred ca strict corect asa ar fi...Dar, m-as multumi si cu faptul de a nu ma incarca de aproape trei ori fata de cei care, chiar si fara mansarda au mai mult ca mine, respectiv 13,35 fat de 12,90 al meu, cu tot cu mansarda!...Banuiesc ca v-am obosit..Imi cer scuze..dar macar sper ca m-am facut inteleasa. Veti avea rabdarea si bunavointa sa-mi raspundeti, va multumesc din suflet!...De nu, Doamne ajuta!
Eu v-am dat exemplu de cum se calculeaza aceasta caldura in sistemul centralizat RADET.
La Dv. in asociatie ar fi trebuit sa existe un regulament intern prin care se deducea din factura de gaze care vine global pe toate tipurile de consum, anume cantitatea de gaz pentru incalzire...si de-aici incolo calculul se facea asa cum v-am aratat.
In cazul Dv., din partea care revine pentru incalzirea scarii respective, ati avea de plata pentru cota-parte a spatiului pe care il detineti in totalitate 10% pentru spatii comune.
Cei 15% n-ar mai trebui pusi pentru ca ziceti ca nu aveti tevi verticale in apartament si mansarda....

Interventie moderator
Am rugamintea sa va editati mesajele, sa nu mai scrieti mesaje consecutive.
Ultima modificare: Joi, 25 Martie 2010
elga50, moderator
Va multumesc, Dna. Elga. Desigur, astfel le spun de mai bine de 3 ani, dar ei imi raspundeau ca nu am temei legal pentru a solicita ca procentul destinat incalzirii partilor comune sa fie de maximum 10%. De aceea am cautat pe net..pana am gasit OUG respectiv, dar, nici nu am reusit sa-l imprim, nici nu am retinut numarul..Stiu ca au fost, fara exagerare, zile de cautari....tot citind legi, OUG, HUG....In fine. Va multumesc si va doresc un Paste fericit!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartirea facturii de incalzire - centrala de bloc zdnicol zdnicol Am o nelamurire si va rog frumos sa ma ajutati. Asociatie de proprietari are 2 contoare de gaz: unul pentru bucatarie si celalalt pentru incalzirea apei calde ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza partea comuna din caldura? zamcanuvictoria zamcanuvictoria Revin la discutia legata de repartitoarele de costuri .Nu sunt multumita de interventiile gasite pe forum legate de acest subiect si as dori sa-l dezvoltam ... (vezi toată discuția)
Obligații de platã (întreținerea) pentru un apartament StoicaMarian StoicaMarian Este foarte posibil să îl învinuiesc pe nedrept pe administrator, întrucăt nu cunosc bine ce obligații de plată am, având în vedere că: - am un ... (vezi toată discuția)