avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... refacerea acoperisului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

refacerea acoperisului

As dori sa refac acoperisul blocului pt ca locuiesc la ultimul etaj,dar vecinii nefiind afectati direct nu vor sa contribuie ,ce documente imi sunt necesare si care este procedura legala pentru a putea recupera investita ulterior atat cat se va putea.
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 05:54, 11 Septembrie 2022
1. Terasa blocului este proprietate comuna, deci toti proprietarii din bloc trebuie sa participe la plata reparatiei acesteia. E preferabil ca aceasta lucrare sa se faca unitar, pe intreaga cladire, din ratiuni tehnice.
2. Terasa se repara prin intermediul asociatiei de proprietari - faceti o cerere scrisa in doua exemplare (unul, semnat, inregistrat si stampilat de presedinte ramane la Dv. ca dovada ca ati facut aceasta cerere) catre conducerea asociatiei in care solicitati acest lucru si invocati acest argument - proprietate comuna. Conducerea asociatiei trebuie sa convinga proprietarii ca aceasta terasa trebuie reparata, nu Dv.
3. In principiu, reparatia terasei, fiind o lucrare foarte costisitoare, se planifica din timp si se strang bani tot din timp. Dar daca nu s-a facut aceasta planificare, se poate folosi fondul de reparatii al blocului, macar pentru avans.
4. Conducerea asociatiei trebuie sa negocieze cu firma asupra careia s-a hotarat ca va face lucrarea sa faca plata in rate lunare (6-10 rate).
5. Daca nu este constituit fondul de reparatii atunci se strang, in prima faza, banii pentru avans si apoi in lunile urmatoare se incaseaza de la locatari cota pentru fiecare apartament ce-i revine acestuia.
6. Proprietarii nu pot refuza reparatia unei parti din proprietatea comuna deoarece legea este foarte clara in aceasta privinta:
Iata ce spune Legea 230/2007 legea infiintarii, organizarii si functionarii asociatiilor de proprietari
Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri.
(2) In cladirile afectate de seisme, proprietarii au obligatia de a lua de urgenta masuri pentru consolidare, cu sprijinul autoritatii publice locale sau centrale.
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.

V-am subliniat aspectul care va intereseaza si din care reiese ca Dv. puteti actiona in judecata asociatia daca, ca reprezentant al proprietarilor, se opune sau este indiferenta la reparatia proprietatii comune, creandu-va prejudicii.

Nu este recomandabil sa faceti Dv. lucrarea pentru ca asa cum acum se impotrivesc, asa se vor impotrivi sa dea bani si ulterior, invocand in plus motivul ca ati facut de capul Dv. cu firma neconvenabila sau scumpa...sau fel si fel de motive.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Martie 2010
elga50, moderator
Acoperisul blocului, reprezinta parte comuna a imobilului (condominiu), iar infiltratiile de apa, daca nu se repara acoperisul pot afecta cu timpul si apartamentele de sub dvs. Presedintele asociatiei de proprietari trebuie sa va sprijine si sa ia initiativa de a obtine semnaturi de la toti locatarii, in cest scop. Daca lucrati pe cont propriu fara implicatia asociatiei, nu va veti recupera investitia.
Chiar daca dvs. platiti lucrarea si apoi sa va recuperati banii, faceti un proces verbal cu presedintele sau administratorul blocului. Va va prinde bine, in cazul in care o parte din locatari nu vor da cota lor de bani, pentru repararea acoperisului.
Instanta ii va obliga, deoarece partile comune ale blocului, nu sunt doar proprietatea dvs. ci sunt suprafete indivize.
faceti sesizari scrise repetate catre conducerea asociatiei, lunar daca este nevoie, in care sa faceti referire la articolele care obliga asociatia la efectuarea reparatiilor, avind grija sa postati si articole din legea 230/2007 si hg 1588/2007 care sa va sprijine in demersul dvs.
daca nici dupa aceste demersuri nu primiti raspuns favorabil, macar ca incearca sa miste ceva in acest sens, cred ca puteti face lucrarea cu o firma serioasa, care sa ofere garantie, eventual primind si alte 2-3 oferte pentru acea lucrare, sa se vada ca a fost cea mai buna solutie. dupa aceea puteti da asociatia in judecata pentru recuperarea contravalorii lucrarii.
PS redactati sesizarile in dublu exemplar, iar pe exemplarul dvs sa vi se dea numar de inregistrare, data si semnatura, eventual cu stampila asociatiei.
Bună seara!
Locuiesc la bloc.
Problema este că în decurs de 10 ani acoperișul a fost refăcut de doua ori, abia am terminat de plătit nu demult sa zic un an și jumatate.
Acum o acoperișului au venit iarăși cu propunerea obligație de a reface a treia oara acoperișul, in conditiil6in care este încă în garanție pana în luna octombrie.

Si care e intrebarea ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatie acoperis ioanarosianu ioanarosianu buna tuturor. Va cer si voua ajutorul in speranta ca voi scapa de cosmarul asta. locuiesc la etajul 4 si blocul are un acoperis ridicat cu autorizatie si ... (vezi toată discuția)
Administrator/politie nini02 nini02 Am o problema: odata cu topirea zapezii de pe terasa blocului, a inceput sa imi ploua in casa (stau la ultimul nivel, iar terasa nu a fost reparata), asa ca ... (vezi toată discuția)
Acoperis la bloc ciucuadrian ciucuadrian Va rog frumos luminati-ma si pe mine: - pentru realizarea unui acoperis la bloc, va rog frumos sa-mi spuneti cate semnaturi am nevoie pentru a demara aceasta ... (vezi toată discuția)