avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cum sa-i fac actele copilului meu fara actele tatalui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cum sa-i fac actele copilului meu fara actele tatalui

buna ziua ma numesc raluca si am un baietel de un an si 2 luni nascut in spania si recunoscut de tatal acolo. am venit cu baietelul meu in tara pt ca nu am avut cu ce sa mai traim acolo cu acordul tatalui.dar cand a fost vorba sa-mi trimita imputernicire si actele lui sa-i fac certificat romanesc nu mai vrea sa vb cu mine.nu stiu ce sa fac ,cum sa-i fac certificatul fara sa depind de actele de la el. noi nu suntem casatoriti si eu cu copilul; suntem din 27 decembrie in romania. va rog frumos ajutati-ma
Cel mai recent răspuns: ciucasraluca , utilizator 17:39, 30 Martie 2010
Ce acte vreti sa-i faceti, doamna? Nu are certificat de nastere? Vreti sa-l treceti in pasaport, ce acte?

Transcrierea certificatului de nastere emis in strainatate

Copiii nascuti in strainatate au fost inregistrati, bineinteles, de catre autoritatile straine competente. Parintii cetateni romani, sunt obligati în termen de 6 luni de la data întoarcerii în tara, sa ceara transcrierea certificatelor de nastere straine în registrele civile de la ultimul domiciliu pe care l-au avut sau îl au în tara, pentru a obtine, pentru copii lor, certificate de nastere romanesti.


Acte necesare

* certificatul de nastere original si o copie xerox legalizata a acestuia;
* traducerea în limba romana a certificatului, autentificata de un notar public din Romania;
* copia xerox a cartii de identitate a parintelui care solicita transcrierea certificatului strain de nastere;
* adeverinta de domiciliu pentru cetatenii romani cu domiciliul legal în strainatate- eliberata de Biroul Evidenta Populatiei local;
* copia xerox legalizata a certificatului de casatorie al parintilor (daca este cazul);
* declaratie pe proprie raspundere data la notar, în cazul în care la rubrica numele de familie al mamei este trecut numele de fata, din care sa reiasa faptul ca poarta nume comun cu al tatalui( cazul în care nasterea s-a produs în Ungaria, Italia etc.



În lipsa parintilor, sau cand acestia raman în tara mai putin de 90 de zile de la data depunerii actului de nastere în vederea transcrierii, poate fi imputernicita o alta persoana printr-o:

* o procura speciala.

Solicitantul este împuternicit de catre unul din parinti, sa-l reprezinte la Primarie si Biroul Evidenta Informatizata a Populatiei local, pentru transcrierea nasterii în actele de stare civila romane.




Pentru a scapa de toate problemele ce ar putea fi cauzate de refuzul tatalui de a coopera in vederea solutionarii diverselor situatii legate de minor, puteti face o actiune in vederea incredintarii minorului spre crestere si educare catre dumneavoastra, astfel incat, pe viitor, nu veti mai avea nevoie de ajutorul tatalui in vederea eliberarii actelor de identitate, inscriere scoala etc
Succes!
nu are certificat de nastere romanesc
ce actiune as putea incepe pt incredintarea copilului doar custodia mea?
Ultima modificare: Vineri, 26 Martie 2010
ciucasraluca, utilizator
Doamna,

cererea de obtinere a certificatului de nastere romanesc (adica a transcrierii celui spaniol) o poate face doar unul dintre parinti si din cate stiu nu e nevoie de acordul celuilalt in aceasta situatie. Ati mers la Starea civila sin orasul in care apartineti si v-au cerut niste acte de la sotul dvs. ? Ce anume exact? In lista prezentata mais sus nu sunt mentionate certificatele de nastere parintilor (cerute de regula in ambasadele/consulatele romane).
Doar pentru certificat de nastere romanesc nu aveti nevoie de actele tatalui.
Mergeti la stare civila si intrebati, nu e asa de greu pe cat va imaginati.

Alte discuții în legătură

Obtinere certificat de nastere romanesc ALUNDRA09 ALUNDRA09 Buna ziua, avem un baietel de 1 an de zile,nascut in Franta.Deoarece dorim sa facem o vacanta in Romania,ne intereseaza actele necesare pentru obtinerea ... (vezi toată discuția)
Exista o procedura urgenta de obtinere a certificatului de nastere romanesc pentru un copil roman nascut in strainatate? adriana_25 adriana_25 As dori sa stiu daca se poate obtine cat mai urgent posibil certificatul de nastere romanesc pentru un copil nascut in Italia. Mama si copilul au venit in ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere roman pentru copil nascut in italia. edoardo edoardo Buna ziua ma numesc Iulia si locuiesc in Italia de 2 ani.Am un baietel de 4 luni si as dori sa stiu si eu sa stiu ce documente imi servesc pentru certificatul ... (vezi toată discuția)