avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Certificat de nastere roman pentru copil nascut in ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Certificat de nastere roman pentru copil nascut in Italia.

Buna ziua ma numesc Iulia si locuiesc in Italia de 2 ani.Am un baietel de 4 luni si as dori sa stiu si eu sa stiu ce documente imi servesc pentru certificatul romanesc,si cam cat timp dureaza pana este gata.Ca am inteles de la alte persoane ca este posibil sa dureze in jur la vreo 6 luni.Va multumesc!!!:)
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 11:51, 19 Iunie 2010
Copiii nascuti in strainatate au fost inregistrati, bineinteles, de catre autoritatile straine competente. Parintii cetateni romani, sunt obligati în termen de 6 luni de la data întoarcerii în tara, sa ceara transcrierea certificatelor de nastere straine în registrele civile de la ultimul domiciliu pe care l-au avut sau îl au în tara, pentru a obtine, pentru copii lor, certificate de nastere romanesti.


Acte necesare
-certificatul de nastere original si o copie xerox legalizata a acestuia;
traducerea în limba romana a certificatului, autentificata de un notar public din Romania;
-copia xerox a cartii de identitate a parintelui care solicita transcrierea certificatului strain de nastere;
-adeverinta de domiciliu pentru cetatenii romani cu domiciliul legal în strainatate- eliberata de Biroul Evidenta Populatiei local;
-copia xerox legalizata a certificatului de casatorie al parintilor (daca este cazul);
-declaratie pe proprie raspundere data la notar, în cazul în care la rubrica numele de familie al mamei este trecut numele de fata, din care sa reiasa faptul ca poarta nume comun cu al tatalui( cazul în care nasterea s-a produs în Ungaria, Italia etc.


În lipsa parintilor, sau cand acestia raman în tara mai putin de 90 de zile de la data depunerii actului de nastere în vederea transcrierii, poate fi imputernicita o alta persoana printr-o: o procura speciala.


Acesta trebuie transcris la Starea civila a Primariei din localitatea in care aveti domiciliul. ;)
edoardo a scris:

Buna ziua ma numesc Iulia si locuiesc in Italia de 2 ani.


Ambasada sau consulatul Romaniei din Italia este locul unde trebuie sa va adresati pentru acest act si dumnealor va vor explica ce e nevoie, inclusiv durata.
buna...ma numesc Izabela si sunt in italia de 2 ani..am o fetita de aproape 5 luni...as vrea sa stiu ce se intampla daca nu ma duc la consulat sa ii fac fetitei certificat romanesc,noi,parintii fiind romani...este obligatoriu sa mergem sa il facem sau putem sa il lasam cel care l-am primit de la primarie?
Nu este obligatoriu a face certificat de nastere romanesc minorei, dar daca vreti ca aceasta sa beneficieze de drepturile conferite oricarui cetatean roman va fi absolut necesar in tara. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere certificat de nastere romanesc ALUNDRA09 ALUNDRA09 Buna ziua, avem un baietel de 1 an de zile,nascut in Franta.Deoarece dorim sa facem o vacanta in Romania,ne intereseaza actele necesare pentru obtinerea ... (vezi toată discuția)
Cetatenie italiana certificat de nastere romanesc mirka mirka buna ziua copilul meu are cetatenie italiana dar vreau sa-i fac si certificat de nastere romanesc de care acte am nevoie si inca ceva copilul meu poate sa ... (vezi toată discuția)
Bebe nascut in spania-alocatie romania gabymad77 gabymad77 buna,am nascut in spania in mai 2009, ce mar interesa ar fi de ce acte as avea nevoie pt a primi alocatia in tara-in spania nu am primit nici 1 euro-si ce ... (vezi toată discuția)