avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... obtinere certificat de nastere romanesc
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

obtinere certificat de nastere romanesc

Buna ziua,

avem un baietel de 1 an de zile,nascut in Franta.Deoarece dorim sa facem o vacanta in Romania,ne intereseaza actele necesare pentru obtinerea transcrierii certificatului de nastere frantuzesc +actele necesare titlului de calatorie.
Am aflat ca toate actele se obtin la Consulatul Romaniei de la Paris.Fiind foarte departe de noi si nereusind sa dam de cei de la Consulat,va rugam sa ne ajutati in limita posibilului cu aceste informatii.
Este necesar ca, in momentul depunerii actelor sa fie si copilul de fata?
Am citit pe unele site-uri ca este necesar pasaportul ambilor parinti.Cu cartea de identitate nu este posibil?
Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul dvs.
Cu respect,
A.Pislariu
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 15:23, 20 Aprilie 2011
Transcrierea certificatului de nastere emis in strainatate

Copiii nascuti in strainatate au fost inregistrati, bineinteles, de catre autoritatile straine competente. Parintii cetateni romani, sunt obligati în termen de 6 luni de la data întoarcerii în tara, sa ceara transcrierea certificatelor de nastere straine în registrele civile de la ultimul domiciliu pe care l-au avut sau îl au în tara, pentru a obtine, pentru copii lor, certificate de nastere romanesti.


Acte necesare

* certificatul de nastere original si o copie xerox legalizata a acestuia;
* traducerea în limba romana a certificatului, autentificata de un notar public din Romania;
* copia xerox a cartii de identitate a parintelui care solicita transcrierea certificatului strain de nastere;
* adeverinta de domiciliu pentru cetatenii romani cu domiciliul legal în strainatate- eliberata de Biroul Evidenta Populatiei local;
* copia xerox legalizata a certificatului de casatorie al parintilor (daca este cazul);
* declaratie pe proprie raspundere data la notar, în cazul în care la rubrica numele de familie al mamei este trecut numele de fata, din care sa reiasa faptul ca poarta nume comun cu al tatalui( cazul în care nasterea s-a produs în Ungaria, Italia etc.



În lipsa parintilor, sau cand acestia raman în tara mai putin de 90 de zile de la data depunerii actului de nastere în vederea transcrierii, poate fi imputernicita o alta persoana printr-o:

* o procura speciala.

Solicitantul este împuternicit de catre unul din parinti, sa-l reprezinte la Primarie si Biroul Evidenta Informatizata a Populatiei local, pentru transcrierea nasterii în actele de stare civila romane.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cetatenie italiana certificat de nastere romanesc mirka mirka buna ziua copilul meu are cetatenie italiana dar vreau sa-i fac si certificat de nastere romanesc de care acte am nevoie si inca ceva copilul meu poate sa ... (vezi toată discuția)
Cum sa-i fac actele copilului meu fara actele tatalui ciucasraluca ciucasraluca buna ziua ma numesc raluca si am un baietel de un an si 2 luni nascut in spania si recunoscut de tatal acolo. am venit cu baietelul meu in tara pt ca nu am ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere roman pt copil nascut in strainatate monikadiana monikadiana Eu si sotul meu ne-am casatorit in Italia insa nu am inregistrat certificatul de casatorie in Romania iar acum avem si un bebelus.Problema e ca sotul meu e ... (vezi toată discuția)