avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum e mai bine...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum e mai bine...

Parintii doresc sa-mi transfere o mostenire. Cum e mai bine sa o faca pentru a nu avea eventuale urmari din partea altor rude (frati, surori) in instanta - MOSTENIRE, DONATIE, VANZARE-CUMPARARE?
Astept raspuns pe MAIL (assiris2000@yahoo.com)
Va multumesc,

Puiu
Cel mai recent răspuns: assiris , utilizator 14:47, 28 Ianuarie 2007
Pai nu exista transfer de mostenire, exista doar posiblitatea vanzarii unei mosteniri ca o universalitate... De exemplu tatal tau in calitate de mostenitor al bunicului tau - iti vinde tie partea lui de mostenire. (poate include si datorii) Asta se poate face NUMAI dupa moartea bunicului.

In timpul vietii parintilor nu va puteti intelege de nici un fel asupra mostenirii pe care o sa lase ei. Orice pact asupra unei mosteniri nedeschise este absolut prohibit de lege. Daca vor sa-ti lase mai mult decat fratilor tai trebuie sa faca testament, si de exemplu daca mai ai un frate tie poate sa-ti lase maxim 2/3 din mostenire si lui 1/3. (in lipsa de testament ar fi fost 50%-50%)

Daca-ti vand/doneaza ceva acum din averea lor, fratele va putea - cu sanse reale de succes - sa readuca respectivul bun in masa succesorala.

De exemplu... daca parintii tai au doua apartamente, si unul ti-l vand sau ti-l doneaza tie acum - la mostenire tu ar trebui sa imparti ce-l de al doilea apartament cu fratele tau.
Asta daca el nu stie drept civil, daca stie... ajungi in instanta, iar aceasta va lua in considerare ca tu ai primit un apartament in timpul vietii....si in final tu vei ramane cu ala care l-ai primit si el cu cel care a ramas. (presupunand ca apartamenetele sunt de valoare egala, si ca nu fost lasat tesatament)
Ultima modificare: Duminică, 28 Ianuarie 2007
o_mores, utilizator
Dar daca luam in calcul urmatorul caz:
Tatal&Mama au un teren cu casa. Tatal a decedat intre timp raminind numai mama.
Are 3 copii.
La unul a dat 3 Ha de pamint
Al doilea stapineste 8Ha fara titlu de proprietate (le intretine, exploateaza, plateste taxele pt el si ia beneficiile de mai mult timp
al treilea nu a primit nimic de la parinti dar ingrijeste de mama. In acest caz, mama - in viata - poate transfera proprietatea legal in vreun fel celui care o ingrijeste fara a fi atacat in vreun fel aceasta valoare de catre ceilalti doi? Proprietatea e compusa din casa fara valoare, in prag de demolare deoarece este foarte degradata si o suprafata de pamint de 2000 m.p.
AR
Cu multumiri, Puiu
P.S. Cele 8 Ha care sunt detinute de cel de-al doilea nu fac obiectul pretentiilor celorlalti doi, fiind la o distanta prea mare de cei doi in comparatie cu detinatorul care il foloseste.
Celelalte 2 Ha detinute de primul la fel nu fac obiectul pretentiilor celorlalti doi.
Al treilea care vrea ca in schimbul ingrijirii mamei sa primeasca cei 2000 de metri, fiind mai aproape de casa ar putea intimpina obiectii din partea celui ce detine cele 8 Ha.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare act de mostenire, solutie de a evita succesiunea zulg zulg Buna ziua. Daca poate sa ma lamureasca cineva: Bunica mea detine un apartament pe numele ei. O casa la tara si pamant pe numele parintilor ei. Nu are ... (vezi toată discuția)
Succesiune adriannita adriannita Buna ziua! Suntem 6 frati si vrem sa facem succesiunea la 9 ha pamant, care la ora actuala beneficiaza de el un singur frate. Din cei sase frati ,trei vor sa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! act de moștenire menționez că tatăl meu a decedat ... Carmenstratone Carmenstratone Buna ziua! Act de moștenire Menționez că tatăl meu a decedat în urma cu 9 ani ,nu am făcut cu mama mea dezbaterea moștenirii după tata. Mama vrea ... (vezi toată discuția)