avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... TV Satellite in UE, televiziune transfrontaliera, ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

TV Satellite in UE, televiziune transfrontaliera, acorduri internationale

Ma intereseaza daca Autorizatia de retransmisie a posturilor TV romanesti data de ANCOM (in acord cu Directivele CEE si UIT) permite unui distribuitor prin Satelit (de ex: BOOM TV, DIGI TV, DOLCE, etc.) sa ofere(din 2007 incoace..) serviciul de abonament la DTH(Direct to Home) clientilor, cetateni romani cu mobilitate in UE ?!? Daca el se aboneaza aici, poate sa-si mute antena in tara UE unde a migrat si a schimbat rezidenta, temporar sau definitiv?

Am gasit doar Directiva 89/552/1989 CEE din 03 octombrie 1989, completata cu Directiva 97/36/ 1997 din iunie 1997 care la cap II, art.2, aliniatul 2 spune ca " Statele membre garanteaza fiecarui cetatean dreptul de receptie individuala o programelor televiziunilor transfrontaliere......"

Vreau sa stiu daca e valabil ca orice alt drept din Carta Dr. Omului" sau este conditionat daca emisiunea TV transfrontaliera este "free" sau in cadrul unui abonament platit ?!? Exista limitari sau nu ?

Asigurarea receptiei TV prin satelit pentru romanii din UE poate avea un profit comercial, dar mai important mi se pare profitul social-cultural si emotional-afectiv al dezvoltarii receptiei programelor romanesti catre confratii nostri. Practic vor putea fi in contact cu tara mult mai bine, acest lucru contribuind la o mai mare coeziune intre comunitatile romanesti si familiile lor din tara. In cazul in care ar fi mai muti abonati din UE ar putea creste si programele de stiri sau chiar entertainment cu si despre romanii din UE. Este sau nu justificata retinerea distribuitorilor de TV Satelit de a nu actiona pe aria UE datorita unor lacune juridice ?!? Multumesc pentru atentie *** costi.biolan@gmail.com :D
Cel mai recent răspuns: Costi BIOLAN , Consilier juridic 00:24, 13 Aprilie 2010
Eu am o problema similara cu provideri din Germania -- desi as plati abonamentul, ei nu vor sa contracteze cu mine, pur si simplu pentru ca am domiciliul in Romania.

Am contactat autoritatile germane (Bundeskartellamt) pentru supravegherea concurentei, dar ei m-au trimis la Comisia Europeana unde mi-sa comunicat, ca fiind vorba de drepturi de autor, aceasta problema nu are o reglementare centrala.

Esenta este, ca avem de aface cu un cartel de firme private care, datorita unei lacune legislative, nu sunt supusi reglementarilor UE si fac ce vor. Cei de la Comisia Europeana chiar m-au atras atentia, ca exista un proces in fata instantelor UE pentru folosirea unui receiver destinat consumatorilor din Regatul Unit intr-o alta tara si ca exista preocupari de a reglementa piata respectiva.

Dar pana cand regelementarile respective ajung la noi, va trece ceva timp (DACA se ajunge la reglementari). Situatia actuala este dupa pararea mea una injusta si da dovada unei monomanii paranoice cu privire la drepturile de autor si o desconsiderare totala a dreptului la informare si de aderare la un mediu social-cultural liber ales.

O solutie ar fi infiintarea unor societati comerciale specializate, care incheie abonamente satelit in nume propriu (avand sediul, sa zicem, in Romania), si cedeaza echipamentul de receptie persoanelor doritoare, care (din cauza domiciliului sau sediului) nu au aceasta posiblitate in mod legal. Problema este, desigur, ca asa ceva nu poate fi ascuns pentru timp indelungat, deci trebuie angajati niste juristi buni.
Am mai gasit Legea 56/2003 care practic ratifica cele 2 directive de mai sus 89/552 si 97/36. Avem lege. Avizul/autorizatia de retransmisie pentru posturile romanesti o da CNA(Consiliul National al Audiovizualului). O sa incercam extinderea avizului pentru spatiul UE dupa modelul TVR International si PRO TV International. Avizarea asta ar da-o CNA. Mai vedem...Trimiteti-mi si e-mailul Dvs sa va mai tin la curent cu noutati.
Salutare Miklos, uite am gasit firma din Romania pentru TV Satelit. Spune-mi din ce oras esti ca sa-ti recomand ceva cu calitate semnal optima! Sa ai 1 zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa televiziunea romana sorin cercel sorin cercel Faptul ca trebuie platita cu factura de curent electric ,nu este un abuz ? Sunt douo societati diferite ,si Enel detine si monopol !!!! (vezi toată discuția)
Posibil monopol pe piata ? syncmaster syncmaster Buna ziua, Cum poate fi interpretat urmatorul caz: Firma X din Romania importa in baza unui contract de exclusivitate un produs fabricat in Germania ( UE ... (vezi toată discuția)
Formular portabil a1 RuxandraLarisa RuxandraLarisa Stie cineva daca un agent de munca temporara ce trimite angajatii sa lucreze in UE e obligat sa emita formularul A1? Mentionez ca angajatii lucreaza cu ... (vezi toată discuția)