avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Persoanele care au cumparat case fara scop comercial ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Persoanele care au cumparat case fara scop comercial intre 2005 si 2009 nu vor plati TVA

Din continutul articolului dvs.cu titlul de mai sus nu inteleg daca eu, persoana fizica care am achizitionat un imobil intr-o cladire noua, cu scopul de locuinta, sunt scutita integral de plata TVA?
Mentionez ca la achizitionare am platit TVA 5%.

Daca sunt scutita integral de plata TVA ce trebuie sa fac pentru recuperarea procentului de 5% platit la achizitionare?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: kaospilot , utilizator 18:21, 2 Aprilie 2010
sunt de acord cu danike, iar in ceea ce ma priveste as adauga urmatoarele.
presa induce multa lume in eroare, dar mai ales pe cei necunoscatori in ale fiscalitatii.
kaospilot: dumneavostra stiti cine are obligatia taxei catre buget?
daca nu stiti, va spun eu: vanzatorul! cumparatorul de buna credinta plateste pretul din contractul de vanzare cumparare, pretul final, stipulat clar in contract. pe cumparator nu-l intereseaza mai departe daca vanzatorul isi indeplineste obligatiile prevazute de codul fiscal. pe cumparator nu-l intereseaza la a cata tranzactie este vanzatorul si nici nu poate afla acest lucru.
se pare ca dumneavoastra nu intelegeti sau nu vreti sa intelegeti un mecanims, care intr-adevar este foarte greu de explicat, deoarece sfera tva este foarte larga si cu multe chichite.
mie nu mi se pare absurd, asa cum sustineti dumneavoastra, faptul ca statul percepe acum tva la tranzactiile imobiliare derulate de dezvoltatori pentru a se sustrage de la plata taxelor catre stat.
atata vreme cat eu suport din salariul meu toate contributiile catre stat, este corect si normal ca orice persoana sa plateasca impozit pe un venit realizat, daca analizam din punct de vedere al echitatii fiscale.
sa va mai spun ceva, pretul pietei este intotdeauna cu tva, cand mergeti la alimentara si intrebati cat costa o napolitana, vanzatoarea va spune pretul cu tva. daca mergeti intr-un targ de masini si vreti sa cumparati o masina, vi se comunica pretul cu tva, iar mai departe e treaba vanzatorului daca poate sau nu emite o factura pentru aceasta vanzare.
va mai recomand ceva: studiu profund!
cred ca am fost mult prea subtil in postarile mele vis-a-vis de erorile involuntare (sau nu) de presa si erorile mai mult sau mai putin voite ale institutiilor fiscale. ... si totusi facusem o precizare ca era o gluma...

necunoscator si rau-intentionat ma inclin in fata superioritatii lui guru jester si spasit afirm ca nu este nimic hilar in faptul ca organele de control ale statului dorm 5 ani de voie in aceasta privinta si nu este nimic absurd cand brusc se trezeste (politic?) nevoia de a transa aceasta problema.

oricum.. multumesc pentru initierea mea in cateva din tainele economiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiune bilaterala vanzare cumparare - schimbarea pretului final ionutv19 ionutv19 In urma cu jumatate de an am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare pentru un teren. In contractul respectiv se stipuleaza clar pretul final al ... (vezi toată discuția)
Tva la cumparare apartament nou ciprianr ciprianr Buna ziua Anul trecut, mai exact in octombrie 2007, am semnat o promisiune de vanzare-cumparare pentru un apartament intr-un complex rezidential nou. ... (vezi toată discuția)
Tva 5% la apartamente noi ieugenb ieugenb Buna ziua, Recent am cumparat un apartament , intr-un imobil nou.Conform contractului semnat , \\"vanzatorul\\" este o persoana fizica impreuna cu sotia , ... (vezi toată discuția)