savali10 a scris:
Se poate publica Monitorul Oficial judetean si in limba maghiara?
Da, se poate.Sunt multe legi care-ti permit acest lucru, dar atentie la Constitutia Romaniei.
Constituţia republicată din anul 2003, prevede în art. 120 alin. 2 că: „În unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând unei minorităţi naţionale au o pondere semnificativă se asigură folosirea limbii minorităţii naţionale respective în scris şi oral în relaţiile cu autorităţile administraţiei publice locale şi cu serviciile publice deconcentrate, în condiţiile prevăzute de legea organică.”
În ceea ce priveşte administraţia publică locală, cea mai semnificativă şi cea mai des referită prevedere legală cu privire la drepturile lingvistice ale minorităţilor din România este Legea nr. 215/2001 care reglementează folosirea limbii materne (oral şi în scris) în relaţiile cu autorităţile publice. Legea diferenţiază trei situaţii de bază ale folosirii limbii materne: a) situaţia în care într-o localitate procentul unei minorităţi atinge 20%, însă la nivelul unităţii administrative (comună, oraş, municipiu) nu atinge acest nivel; b) procentul unei minorităţi atinge 20% la nivelul unităţii administrative; c) procentul unei minorităţi atinge 20% la nivelul judeţului.
Conform art. 19, „În unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, precum şi serviciile publice deconcentrate asigură folosirea, în raporturile cu aceştia, şi a limbii materne, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezentei legi şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte.”
Totodată,
art. 108 din Legea nr. 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici stipulează că „În unităţile administrativ-teritoriale în care persoanele aparţinând unei minorităţi naţionale deţin o pondere de peste 20% unii funcţionari publici din serviciile care au contacte direct cu cetăţenii vor cunoaşte şi limba minorităţii naţionale respective.”
De asemenea,
art. 19 punctul m) din Legea nr. 340/2004 privind instituţia prefectului enumără printre atribuţiile principale ale prefectului următoarele: „asigură folosirea, în condiţiile legii, a limbii materne în raporturile dintre cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale şi serviciile publice deconcentrate în unităţile administrativ teritoriale în care aceştia au pondere de peste 20%.”
În ceea ce priveşte convenţiile internaţionale aferente, Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, ratificată de Parlamentul României în data de 9 octombrie 2007, este cea care reglementează în mod detaliat problematica folosirii limbilor minoritare.
Art. 10 referitor la autorităţile administrative şi serviciile publice prevede la punctul b) că „în măsura în care este posibil”, părţile se angajează „să pună la dispoziţie formulare şi texte administrative de uz curent pentru populaţie în limbile regionale sau minoritare, ori în versiuni bilingve.” Conform Legii nr. 282/2007 pentru ratificarea Cartei, România şi-a asumat această obligaţie pentru minoritatea
maghiară şi cea germană.