avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de mostenire

buna ziua am si eu o intrebare In urma cu 20 ani mama a cunoscut un barbat si au stat in concubinaj pana la decesul mamei in timpul concubinajului au cumparat o casa+teren .Pe actul de vanzare cumparare sunt trecuti ambi cu cote egale In urma decesului mamei doresc sa stiu ca unic mostenitor al ei ce drepturi detin din casa si teren?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 19:32, 28 Martie 2010
Raspunsul este intreaga sa avere, mai in concret: cota din casa si teren ce ii revine mamei in calitate de coproprietar.
Daca cei doi au cumparat proprietatile acelea impreuna,au drepturi egale amandoi.
Deci dvs.daca nu mai aveti alti frati si mama nu mai are alte rude care sa vina in concurs cu dvs.la succesiune, aveti dreptul la toata partea de 50 % din proprietate.
Cu stima.
multumesc pentru raspuns.Mai am cateva intrebari la care doresc sa i-mi raspundeti Eu doresc succesiunea mamei dar tatal adoptiv nu este de acord cu semnarea actului ce pot sa fac in aceasta situatie?
tatal adoptiv vrea sa ma dea in judecata pentru ca el considera ca are dreptul la 75% din avere sustinand ca a avut grija de mama in ultima luna pana la deces si platind toate cheltuielile pentru inmormantare are vrun castig de cauza?
MULTUMESC
Mergeti la un notar din circumscriptia domiciliului mamei si dati o declaratie de acceptare a mostenirii, si dezbateti succesiunea.
Sunteti singura mostenitoare ( daca nu mai aveti frati). Concubinul mamei nu are ce sa caute nici ce sa semneze.
Sa va dea in judecata daca vrea, dar nu are nici o sansa pt 75%, decat daca are probe ca de fapt a contribuit la avere cu 75 de procente, si ma indoiesc ca are.
Nu are nici o importanta cat a avut grija de mama dvs. si ca a platit cheltuielile de inmormantare.
Dreptul dvs. la intreaga parte a mamei e prevazut de lege.
Daca mama si concubinul ei aveau impreuna o casa si un teren cumparate in cote egale (50%) conform actului notarial, atunci:

- concubinul mamei va avea in continuare, in proprietate, cat a cumparat (50%)
- iar partea de 50 % ce a apartinut mamei dvs. va intra masa ei succesorala care va revine dvs. in calitate de unic mostenitor.

Concubinul nu are cum sa pretinda 1/4 din partea mamei dvs. Asta este cota succesorala a sotului supravietuitor, pe care concubinul nu o poate pretinde pentru simplul, dar suficientul motiv ca nu are calitatea de sot supravietuitor (legea nu recunoaste concubinului vocatie la mostenire).

Mergeti la notar si dezbateti (singur) succesiunea mamei.
Daca partea care a apartinut mamei din casa si teren (50%) rezulta ca atare din actul notarial atunci, concubinul mamei n-are ce sa caute pe la notar si, neavand ce semnatura sa dea, n-are nici ce semnatura sa va refuze.
Ultima modificare: Duminică, 28 Martie 2010
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire...ajutorr elisabeta11 elisabeta11 buna ziua!! In urma decesului tatalui vreau sa deschid taxa de succesiune, mama traieste,si suntem 5 frati.... intrebarea mea este: cat la suta din ... (vezi toată discuția)
Mostenire cristinakadar cristinakadar Buna ziua, mama mea a decedat acum 9 ani, a ramas doar tata. Nu am alti frati. Nu am reusit sa fac dezbaterea succesorala dupa decesul mamei din vina tatalui. ... (vezi toată discuția)
Are drept de mostenire? dddro dddro Buna ziua.Mama s-a casatorit cu actualul meu tata cand eu aveam 6 ani.Impreuna au construit o casa in care stau eu cu sotia.Mama a decedat in urma cu 9 ani,iar ... (vezi toată discuția)