pot sa-mi scot dividendele din firma pentru a le folosi la calculul indemnizatiei de crestere a copilului?am firma din 2004 si nu am scos niciodata dividendele.poate sa-mi explice cineva cum trebuie sa procedez?asociata mea este obligata sa le scoata si ea in acelasi timp?mentionez ca lucrez in alta parte cu norma intreaga.daca da, ma avantajeaza acest lucru pentru a beneficia de indemnizatie mai mare de 600 de lei? multumesc tare mult!
PS:sunteti super, am gasit mereu raspunsuri la intrebarile mele aici!
In primul rand, pentru a scoate orice dividend, trebuie sa repartizati profitul net la dividende, o operatie contabila
121 = 129 (Suma)
129 = 457 (Suma)
Din acest moment datorati impozitul pe dividende, pe trebuie sa o declarati, depunand declaratia 101 (daca ma amintesc bine) -- este vorba de 16% din suma repartizata pentru dividende.
Dupa plata impozitului puteti sa ridicati dividendele prin virament
457 = 5121 (Suma)
sau din casa
457 = 5311 (Suma)
Dupa ce ati ridicat, semnati o declaratie, ca subsemantul declar, ca am ridicat suma de X reprezentand dividendele pentru anii 2004 - 2009.
Nu cred ca dividendele intra in calculul indemnizatiei .
(1)Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, ....
(3)Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de această lege.
Titlu III cf care defineste impozitul pe venit , se refera si la impozitul pe dividende , este adevarat , dar acea expresie :"venituri profesionale " ma face sa ma gindesc exclusiv la cele enumerate expres , adice cele obtinute in urma practicarii unei profesii .
Or dividendul nu provine din practicarea unei profesii, ci din participatia la capitalul unei societati;dividendul este remunerarea unei participatii.