avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacere disciplinara dispusa de catre instanta de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacere disciplinara dispusa de catre instanta de judecata

Buna ziua.

Ma confrunt cu o speta mai inedita.
Am desfacut disciplinar cim-ul unui salariat. Acesta a contestat decizia de desfacere si a solicitat reintegrarea. Instanta de fond a admis contestatia, a dispus reintegrarea si plata salariilor dar a si inlocuit sanctiunea desfacerii disciplinare cu suspendarea cim pentru 10 zile.

Avand in vedere ca hotararile date in litigiile de munca sunt executorii, m-am conformat, l-am reintegrat, i-am dat banii si i-am aplicat sanctiunea data de instanta, aceea a suspendarii cim pentru 10 zile.
De asemenea, am formulat recurs, prin care am solicitat sa se caseze sentinta de fond, sa se respinga contestatia salariatului si sa se mentina ca legala si temeinica decizia de desfacere a cim. Am castigat in recurs. Salariatul a formulat si revizuire, pe care a pierdut-o, ramanand astfel irevocabila decizia Curtii de Apel.

Intrebarea mea acum este: cum se va face desfacerea cim acum? Trebuie facuta o noua decizie de desfacere disciplinara, in care sa se mentioneze decizia Curtii de Apel? Sau prima decizie de desfacere, cea contestata, va ramane valabila, atata timp cat prin decizia curtii a fost constatata legalitatea si temeinicia ei?

Iar banii dati salariatului, in urma sentintei de la fond, pot fi recuperati pe cale de actiune separata?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:40, 29 Martie 2010
Daca s-a pus in executare hotararea primei instante , atunci decizia de concediere nu mai este valabila , ci trebuie inlocuita cu alta decizie in baza hotararii instantei de recurs.
Pentru recuperarea sumelor platite, puteti introduce actiune separata ....obligaţia de restituire instituită de art. 272 din Codul muncii nu atrage răspunderea patrimonială a salariatului. Aceasta se intemeiaza pe caracterul neculpabil al naşterii sale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sub sanctiunea nulitatii absolute ! florinsadova florinsadova Daca instanta a constatat nulitatea deciziei de desfacere a contractului de munca citez:Drept consecinta ,cum intimata nu a inscris pe decizia de sanctionare ... (vezi toată discuția)
Plata drepturi salariale si reintegrare la serviciu klaus_io klaus_io Buna ziua! Am fost angajata la o societate si timp de 5 luni nu mi-a mai dat salariu si dupa mi-a desfacut contractul de munca in februarie 2010. Am actionat ... (vezi toată discuția)
Punere în executare hotãrâre judecãtoreascã în materia dreptului muncii a_mira a_mira A fost admisă de către instanţa de fond contestaţia formulată împotriva deciziei de concediere, dispunându-se reintegrarea salariatului şi plata ... (vezi toată discuția)