Aplicarea impozitului specific, din acest an, este în avantajul afacerilor medii și mari din zona HoReCa, atât timp cât unitățile respective înregistrează profit. Iar dacă zilele trecute am arătat cum un restaurant de dimensiunii medii din centrul Bucureștiului va plăti pentru impozitul specific de câteva ori mai puțin decât ar fi plătit impozit pe profit, astăzi vom continua simularea de calcul cu exemplul unui bar situat în centrul orașelor Brașov, Timișoara, Cluj sau Sibiu, municipii încadrate în rândul celor opt poli ai țării. Și în cazul acestor afaceri, analiza făcută cu ajutorul specialiștilor contactați de redacția noastră arată avantajul plății impozitului specific, cu condiția ca respectivul business să nu fie pe pierdere. Citește articolul
Firmele vizate de impozitul specific, care desfășoară și activități ce ies din sfera forfetarului, trebuie să achite, potrivit legislației actuale, un impozit mixt. Mai exact, companiile datorează atât impozit specific pentru activitățile vizate de forfetar, cât și impozit pe profit pentru activitățile ce nu-s vizate de forfetar. Impozitarea mixtă poate încurca destul de mult firmele, astfel că, din moment ce se apropie primul termen de plată pentru forfetar, astăzi vă prezentăm trei mari probleme pe care le aduce aceasta în practică din cauza unei insuficiente reglementări. Citește articolul
Din acest an, firmele ce își desfășoară activitatea în domeniul cazării ori în cel al alimentației publice trebuie să achite un impozit specific, calculat în funcție de anumite variabile. Astfel, un restaurant de dimensiuni medii din centrul Bucureștiului, ce înregistrează un profit considerabil, este mult mai avantajat de noul sistem de impozitare, în ideea în care va plăti în medie, în 2017, de minimum două ori mai puțin decât a achitat anul trecut, atunci când era plătitor de impozit pe profit. Mergând mai departe, unitățile cu o cifră de afaceri foarte mare vor ajunge să achite chiar și de patru sau cinci ori mai puțin decât până acum, așa cum reiese din calculele făcute de specialiștii contactați de redacția noastră. Citește articolul
Firmele plătitoare de impozit pe profit care înregistrează pierderi fiscale le pot recupera, în mod obișnuit, în următorii șapte ani consecutivi, conform legislației fiscale. Însă dacă este vorba de companiile care au trecut la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor de la 1 februarie 2017 sau la plata impozitului specific de la 1 ianuarie 2017, acestea trebuie să aibă în vedere și anumite reguli speciale pentru recuperarea pierderilor fiscale. Citește articolul
Normele pentru aplicarea impozitului specific au apărut recent în Monitorul Oficial și stabilesc o impozitare mixtă pentru firmele ce desfășoară, simultan, și alte activități, pe lângă cele din domeniul cazării sau alimentației publice. De altfel, actul normativ care aprobă normele de aplicare a forfetarului oferă câteva exemple concrete pentru firmele vizate de aplicarea ambele regimuri de impozitare. Citește articolul
Firmele din sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică, ce desfășoară însă și alte activități, vor aplica o impozitare mixtă, potrivit unui act normativ ce aprobă normele de aplicare la Legea impozitului specific, introdus de la 1 ianuarie 2017 în legislație. Astfel, spre exemplu, un complex hotelier va datora impozit specific pentru unitățile de cazare și de alimentație publică deținute, dar și impozit pe profit pentru veniturile impozabile obținute din alte activități, care nu au legătură cu primele enumerate. Citește articolul
Firmele vizate de aplicarea impozitului specific din 2017, adică acelea care la finalul lui 2016 își desfășurau activitatea în domeniul cazării ori alimentației publice (cu excepția microîntreprinderilor), trebuie să notifice Fiscul până diseară în legătură cu aplicarea anuală a noului forfetar, prin depunerea formularului 010. În caz contrar, acestea riscă amenzi ce pot ajunge la 5.000 de lei. Noul regim de impozitare va fi aplicat de către companiile care desfășoară efectiv activitate în sectorul turistic, restaurante și alimentație publică. Citește articolul
Din 2017, firmele din România care își desfășoară activitatea în domeniul cazării ori în cel al alimentației publice sunt obligate să achite un impozit specific, calculat în funcție de anumite variabile, precum rangul localității în care este amplasată afacerea, suprafața acesteia sau sezonalitatea. În plus, acestea trebuie să comunice Fiscului, până la 31 martie 2017, aplicarea noului tip de impozit pentru acest an. În acest context, a apărut întrebarea dacă și entitățile organizate ca persoane fizice autorizate (PFA), care desfășoară una dintre activitățile vizate de impozitul specific, intră sub incidența noilor prevederi, sau aplică în continuare impozitarea pe venit. Citește articolul
Firmele ce sunt obligate să aplice impozitul specific începând cu prima zi a acestui an pot să-l declare semestrial cu ajutorul formularului fiscal 100, potrivit unui ordin al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) apărut astăzi în Monitorul Oficial. Citește articolul
Începând cu luna februarie, persoanele angajate în baza unui contract de muncă, încheiat pe un an de zile cu firmele din sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică ce desfăşoară activităţi sezoniere, vor fi scutite de la plata impozitului pe venit, de 16%. Măsura este inclusă într-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial şi care completează lista contribuabililor din Codul fiscal scutiţi de la plata impozitului pe venit. Citește articolul