Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a anuntat ca va trimite Parlamentului si Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prezentarea generala a noului Cod de procedura penala. Ministerul justitiei si-a propus finalizarea partii speciale a noului Cod pana la sfarsitul anului.
Tudor Chiuariu a enumerat, in cadrul unei conferinte de presa, modificarile pe care le va aduce noul Cod de procedura in privinta urmarii penale si judecatii.
Potrivit Ministrului Justitiei, urmarirea penala va avea drept unic scop strangerea de probe care sunt necesare procurorului competent, pentru a dispune trimiterea in judecata sau o solutie de netrimitere in judecata. Urmarirea penala va cuprinde doua faze, faza de investigare a faptei si faza de investigare a persoanei.
De asemenea, noul Cod de procedura penala va introduce noi institutii, printre care si judecatorul de libertati si judecatorul de camera preliminara
Judecatorul de libertati va fi responsabil cu luarea tuturor masurilor ce afecteaza drepturile si libertatile individuale: arestare, interdictii, perchezitie, supraveghere tehnica, masuri asiguratorii. Judecatorul de camera preliminara va fi responsabil de verificarea legalitatii
„ Noul cod va reglementa mai strict cazurile in care incepe urmarirea penala si va institui o procedura preliminara de verificare a legalitatii si temeiniciei rechizitoriului, denumita procedura de camera preliminara, astfel incat, daca nu sunt suficiente probe, instanta judecatoreasca sa nu fie incarcata inutil cu o cauza care nu poate conduce la condamnare”, a adaugat Tudor Chiuariu.
Mai mult, judecata se va incadra preponderent in tipul de proces penal de tip adversarial.
„ In principiu, toate probele vor fi administrate nemijlocit in fata judecatorului. Unul dintre principiile ce sta la baza actualului proiect este diminuarea rolului activ al instantei si sporirea rolului partilor. Instanta de judecata trebuie sa-si mentina un rol neutru, de arbitru impartial, intre acuzare si aparare”, a mai declarat Tudor Chiuariu
Totodata, Ministerul justitiei si-a propus finalizarea partii speciale a noului Cod pana la sfarsitul anului, care va fi supusa dezbaterii publice.
Comentarii articol (4)