ACCES GRATUIT
Afla din Forum: Monitorizarea activitatii online a angajatilor la locul de munca
Una dintre discutiile interesante purtate in Forum-ul Avocatnet.ro vizeaza monitorizarea activitatii online a angajatilor la locul de munca.
Articolul continuă mai jos
Discutia porneste de la intrebarea unui utilizator, care doreste sa stie in ce masura activitatea de monitorizare pe care presupune ca o realizeaza compania asupra activitatii sale de la computerul de serviciu este una legala sau nu.
Desi este veche, discutia ramane in actualitate, avand in vedere intrebarile tot mai dese pe care Forum-ul le gazduieste, pe tema monitorizarii accesului angajatilor la sistemele informatice.
Unul dintre cele mai interesante mesaje ale discutiei provine chiar de la utilizatorul care a initiat-o, care argumenteaza ca prevederile art 40 ale codului muncii sunt ambigue:
"Textul art. 40 alin. (2) lit. i) din Codul muncii, instituind obligatia angajatorului de a asigura protectia datelor cu caracter personal ale salariatului, este defectuos redactat, scotand in evidenta o inadmisibila omisiune a legiuitorului. Astfel, redactarea textului conduce la concluzia ca angajatorul, cu rezerva pastrarii confidentialitatii, ar putea sa obtina orice fel de date legate de viata personala a salariatului, ceea ce nu poate fi acceptat.
Angajatorul poate, fara a fi limitat de vreo norma legala, insa respectand viata privata a salariatului, sa restranga drastic accesul salariatului la internet, inclusiv sa impuna conditii pentru utilizarea internetului in alte scopuri decat cele profesionale. De ex. angajatorul poate interzice utilizarea anumitor site-uri, utilizarea chat-ului, conectarea la forumuri, descarcarea de softuri, accesarea e-mailului personal de pe servere de hosting gratuite. Angajatorul poate, de asemenea, sa efectueze un control post factum al modalitatii de utilizare a internetului, la nivelul global, de unitate sau de compartiment, fara a monitoriza reteaua la nivel de salariat. Perioada pastrarii datelor obtinute din monitorizare trebuie sa fie mentionata in cuprinsul regulamentului intern sau al contractului colectiv de munca, fiind rezonabila o perioada de 6 luni, care coincide concomitent cu termenul limita in care poate fi angajata raspunderea disciplinara a salariatului."
Pana la urma, discutia pune in evidenta cele trei conditii mari pe care angajatorul trebuie sa le indeplineasca pentru a realiza o "monitorizare" legala:
- informarea angajatilor
- includerea normelor de monitorizare si a sanctiunilor aplicabile in Regulamentul de Ordine Interioara al companiei, de care angajatul trebuie sa ia act si pe care trebuie sa il accepte.
- o monitorizare discontinua, care sa faca diferenta intre viata privata si viata profesionala a angajatului.
Pentru mai multe detalii, va invitam
sa accesati discutia din Forum.
Va reamintim ca, in fiecare zi, Forum-ul Avocatnet.ro gazduieste gratuit peste 400 de mesaje ale utilizatorilor care cer sau ofera raspunsuri.
Participarea la discutiile din Forum este si va ramane gratuita. :)
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (2)