ACCES GRATUIT
Afla din FORUM: contractul de munca pe perioada determinata-drepturi si obligatii
Pe forumul Avocatnet a fost lansata o discutie cu privire la pozitia pe care angajatul cu contract pe o perioada determinata trebuie sa o aiba fata de prelungirea contractului de munca pe o perioada nedeterminata in conditiile in care angajatorul nu respecta obligatia salariala asumata in prima instanta si in conditiile in care exista acte aditionale contractului de munca pe perioada determinata.
Articolul continuă mai jos
Situatia prezentata este urmatoarea:
-angajarea pe o perioada determinata de un an pe un post ce presupune formare profesionala intre 6 si 12 luni cu acte aditionale independente pentru perioadele de training (trei la numar)
-oferta de salariu pentru semnarea salariului pe perioada nedeterminata: sub nivelul agreat la angajare, iar contrasolicitarea la salariu: respinsa
Intrebarile la care se cere un raspuns:
a) contractul pe un an se considera expirat in momentul in care nu este trimisa nicio o oferta de consolidare a contractului pe perioada determinata?
b) este legal sa fii presat de catre angajator sa semnezi contractul de perioada nedeterminata?
c) nesemnarea contractului pe perioada nedeterminata atrage plata costurilor de formare profesionala?
Explicatiile si raspunsurile oferite de userii forumului:
Contractul pe perioada determinata inceteaza de drept daca partile nu isi dau acordul pentu o prelungire sau semnarea unui contract pe o perioada nedeterminata. Lipsa acestui acord nu presupune, insa, existenta unor motive imputabile angajatului. Incetarea de drept a contractului inseamna eliberarea de drepturi si obligatii.
Angajarea pe o perioada determinata de un an ce presupune formare profesionala intre 6 luni si 12 luni presupune si incheierea unor acte aditionale independente pentru stabilirea drepturilor si obligatiilor cu privire la perioada de training.
De asemenea, actele aditionale ale contractelor de munca reprezinta o conventie intre parti prin care sunt stabilite exact drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, obligatiile salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile formarii profesionale. Dupa ce sunt semnate de ambele parti, aceste acte sunt inregistrate la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) in interiorul perioadei de angajare. In aceste conditii, dupa ce expira termenul inclus in contractul de munca pe o perioada determinata, actele aditionale devin nule.
In cazul in care angajatorul si angajatul nu incheie ulterior un contract pe o perioada nedeterminata, la implinirea termenului specificat in contractul pe o perioada determinata, nu mai exista drepturi si obligatii intre cele doua parti.
Costurile trainingurilor efectuate pe durata prevazuta in contract, nu vor fi restituite de catre angajat decat daca acest lucru este specificat in clauzele contractuale si doar daca angajatul isi inceteaza activitatea din motive imputabile lui.
Asadar:
a) Da, contractul pe un an se considera expirat in momentul in care nu este trimisa nicio o oferta de consolidare a contractului pe perioada determinata.
b) Nu se considera presiune pana in momentul in care nu sunt stiute exact care sunt clauzele contractului incheiat.
c) Atat timp cat contractul nu se incheie din motive imputabile angajatului, costurile de formare profesionala nu vor fi suportate de acesta.
Nu uita sa comentezi. Intra si tu in
forumul AvocatNet si ofera raspunsuri utilizatorilor.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (2)