ACCES GRATUIT
Senat: Doar 2 zile libere in plus, in Codul Muncii
Senatul a respins miercuri cererea de reexaminare a proiectului de lege privind modificarea Codul muncii, trimisa de presedinte in luna aprilie.
Articolul continuă mai jos
In urma respingerii cererii de reexaminare, angajatii ar putea primi doar 2 zile libere in plus, pe langa cele prevazute in Codul Muncii, si anume, prima si cea de-a doua zi de Rusalii.
Presedintele a trimis parlamentului o cerere de reexaminare a proiectului, adoptat de Camera Deputatilor in luna martie, propunand o completare a legii , si anume, introducerea ca sarbatoare legala a zilei de 15 august, in care se sarbatoreste Adormirea Maicii Domnului.
De asemenea, presedintele este de parere ca modificarea alin (1), art 134 din Legea 53/2003 privind Codul Muncii prin introducerea primei si a celei de a doua zi de Rusalii ca zile nelucratoare reprezinta o initiativa binevenita,considerand faptul ca Romania beneficiaza de un numar redus de sarbatori legale.
Cererea de reexaminare a fost respinsa de senatori, acestia motivandu-si decizia prin faptul ca includerea zilei de 15 august ca sarbatoare legala ar crea divergente, nefiind sarbatorita in acelasi mod in toate regiunile.
Proiectul adoptat de Senat pastreaza forma initiala votata in luna martie de Camera Deputatilor.
Conform Codului Muncii, zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele doua sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinând acestora.
Proiectul de lege va fi transmis pentru dezbatere, Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional.
Pentru mai multe informatii puteti consulta raportul comisiei de reexaminare si forma adoptata de Senat in urma reexaminarii.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (3)