ACCES GRATUIT
Afla din Forum
Vanzarea unui imobil fara certificatul fiscal
Pe forumul AvocatNet a fost discutata, recent, situatia in care se poate realiza vanzarea unui imobil pentru care impozitul nu a fost achitat si, prin urmare, nu exista certificatul fiscal.
Articolul continuă mai jos
Situatia prezentata de userul forumului:
Un imobil se vinde prin lichidator numit de tribunal pentru o societate in faliment.
Unul dintre creditorii inscrisi este si parte comuna pentru creante de natura fiscala(impozit pe cladire neachitat).
Pentru vanzarea imobilului este nevoie si de prezentarea certificatului fiscal emis de Consiliul Local al primariei in care este situat imobilul. Insa, conform codului de procedura fiscala, acest certificat nu este eliberat pana la achitarea impozitului.
Intrebarile userului:
Este posbila vanzarea fara acest certificat fiscal?
Raspunsurile si explicatiile oferite de useri pe aceasta tema
Unul din userii forumului considera ca este un abuz. Certificatul fiscal se elibereaza cu datorii. Eliberarea cetificatului de atestare fiscala pentru persoane juridice este supusa taxelor de timbru, conform reglementarilor legale in vigoare.
De asemenea, acest user adauga ca certificatul de atestare fiscala pentru persoane juridice se elibereaza pe baza datelor cuprinse in evidenta pe platitor a organului fiscal competent si cuprinde creantele fiscale exigibile, existente in sold in ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii, denumita luna de referinta, si neachitate pana la data eliberarii certificatului de atestare fiscala.
In primele 5 zile lucratoare ale lunii se emit certificate de atestare fiscala pentru persoane juridice, in care se mentioneaza creantele fiscale exigibile, existente in sold la sfarsitul lunii anterioare lunii de referinta si neachitate pana la data eliberarii cetificatului de atestare fiscala. Cererile de eliberare a certificatului de atestare fiscala pentru persoane juridice se solutioneaza in maximum 5 zile lucratoare de la inregistrare, cu exceptia celor formulate de contribuabilii care au sedii secundare inregistrate la alte organe fiscale, care se vor solutiona in maximum 10 zile lucratoare de la inregistrare. Certificatul de atestare fiscala pentru persoane juridice se intocmeste in 3 exemplare, din care doua exemplare originale se vor transmite contribuabilului sau persoanelor imputernicite de acesta, iar al treilea exemplar original se pastreaza la organul fiscal emitent si se arhiveaza la dosarul fiscal al contribuabilului.
Un alt user considera ca certificatul fiscal este emis obligatoriu la cerere, si nu poate fi refuzat, chiar daca se emite cu datoriile aferente. Cumparatorul va fi liber de sarcini si datorii.
Un alt user spune ca o solutie valida ar fi incheierea unui precontract cu obligatia cumparatorului de a achita taxele de o anumita valoare. Apoi, sa se incheie un contract de vanzare. Totodata, ar fi indicat si incheierea unui contract de imprumut catre societate cu suma de plata a taxelor locale.
Pentru a ne prezenta opinia ta, te asteptam pe
Forumul AvocatNet.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (3)