Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriParlamentarii Uniunii Salvați România (USR) spun că vor încerca să pună în practică un filibuster pe split TVA. Cu alte cuvinte, își vor obliga colegii de la celelalte partide parlamentare să dezbată exagerat de mult Ordonanța Split TVA, pentru a-i forța să transforme sistemul de plată defalcată a TVA-ului într-unul complet opțional. Totuși, o amânare prea mare poate avea un efect contrar așteptărilor: intrarea în vigoare a sistemului split TVA exact în forma stabilită de Guvern, adică obligatoriu pentru toate firmele.
Articolul continuă mai jos
Filibusterul este o procedură politică folosită uneori în Statele Unite ale Americii pentru a prelungi la nesfârșit dezbaterile pentru adoptarea unor legi nedorite.
Exact acest lucru vor să-l pună în practică parlamentarii USR cu legea de aprobare a Ordonanței Split TVA. Ei au depus 5.000 de amendamente care trebuie citite, dezbătute și votate înainte să se poată ajunge la votul decisiv în plenul Camerei Deputaților asupra legii de aprobare a Ordonanței Split TVA.
Scopul? Cel puțin stabilirea sistemului split TVA ca fiind opțional în totalitate, dacă nu chiar eliminarea lui completă din legislație.
Totuși, amânarea pe termen nedefinit a dezbaterilor parlamentare pe Ordonanța Split TVA poate avea exact efectul opus celui dorit de USR. De ce? Pentru că, dacă legea de aprobare nu va modifica Ordonanța Split TVA înainte de 1 ianuarie 2018, mecanismul plății defalcate a TVA-ului va deveni obligatoriu pentru toate firmele în forma stabilită de Guvern.
Mai precis, chiar dacă senatorii au votat pentru restrângerea aplicabilității sistemului split TVA, și deputații trebuie să facă la fel. Apoi, proiectul de lege trebuie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial pentru a modifica Ordonanța Split TVA.
Tot acest proces legislativ trebuie finalizat cu publicarea în Monitorul Oficial înainte de 1 ianuarie 2018, altfel sistemul split TVA va deveni obligatoriu pentru toate firmele.
De ce vorbim de o lege când Ordonanța Split TVA deja a apărut în Monitorul Oficial și produce efecte? Pentru că toate ordonanțele emise de Guvern trebuie aprobate prin lege pentru a putea produce efecte în continuare, conform Constituției. Astfel, poate fi o lege de respingere a ordonanței, ce duce la încetarea efectelor actului emis de Executiv, sau poate fi o lege de aprobare, cu sau fără amendamente la forma Guvernului.
Citește mai mult despre plata defalcata TVA (split TVA), filibuster, editorialNoul AI Act generează confuzie în mediul de afaceri, companiile neștiind exact dacă și cum li se aplică aceste reglementări. Multe firme utilizează deja sisteme AI (chiar și fără să realizeze) și se expun riscurilor legale semnificative, cu amenzi care pot ajunge până la 35 milioane EUR sau 7% din cifra de afaceri globală, pe lângă potențialele daune reputaționale.
La curs, alături de Alin Popescu, fondator avocatnet.ro și specialist cu peste 25 de ani de experiență în consultanță și antreprenoriat tehnologic, veți învăța să identificați sistemele AI utilizate în companie, să evaluați riscurile, să implementați măsuri de conformitate și să transformați obligațiile legislative într-un program structurat în 20 de pași.
Comentarii articol (0)