Contravențiile rutiere se constată de către agenții de poliție într-un proces-verbal, ale cărui reguli de întocmire sunt trecute în Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 și care, dacă sunt încălcate, ne pot da motive să facem o plângere împotriva respectivului document.
"Lipsa mențiunilor privind numele, prenumele și calitatea agentului constatator, numele și prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii și a sediului acesteia, a faptei săvârșite și a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată și din oficiu", scrie în această ordonanță.
Mai simplu, sunt câteva lucruri ce trebuie trecute în acest proces-verbal și care sunt atât de importante încât, dacă lipsesc, fac ca sancțiunea pe care am primit-o să poată fi contestată cu succes. Mai exact, dacă, din grabă sau din neștiință, nu sunt trecute în procesul-verbal următoarele lucruri, documentul e nul:
- numele și prenumele agentului de poliție (nu e suficient doar unul din ele);
- calitatea agentului;
- numele și prenumele celui sancționat (de asemenea, nu e suficient doar unul);
- dacă amenda e pe firmă, trebuie trecută denumirea firmei și sediul firmei;
- fapta săvârșită (așa cum e trecută ea în actul normativ încălcat, nu inventată);
- data când a fost comisă fapta cu pricina (o dată greșită, prin urmare, atrage nulitatea);
- semnătura agentului constatator (în același act normativ scrie că procesul-verbal se semnează pe fiecare pagină de agent și de către contravenient).
"Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia", se prevede în OG nr. 2/2001, iar despre subiectul contestării amenzilor rutiere am scris câte ceva în acest articol.
Un proces-verbal de contravenție cuprinde mai multe lucruri decât cele enumerate mai sus, dar numai pentru lipsa unuia dintre acele elemente documentul e lovit de nulitate. Iată ce scrie în actul normativ cu privire la cuprinsul complet al unui proces-verbal:
"Procesul-verbal de constatare a contravenției va cuprinde în mod obligatoriu: data și locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupația și locul de muncă ale contravenientului; descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția; indicarea societății de asigurări, în situația în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a căii de atac și organul la care se depune plângerea".
EDUCAȚIE RUTIERĂ
Pastile informative explicative despre reguli de circulație, amenzi și obligații legale pentru șoferi, pietoni, bicicliști.
Comentarii articol (3)