Mai exact, HG nr. 921/2020 completează cadrul legislativ privind carantina şi izolarea stabilit, în vară, de Legea nr. 136/2020.
Hotărârea conține lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora. Aceste boli sunt:
- Poliomielita;
- Difteria;
- Rujeola;
- Pertussis;
- Febra tifoidă;
- Febra paratifoidă;
- Boala meningococică (MCSE);
- Tuberculoza pulmonară cu microscopie pozitivă;
- Antrax pulmonar;
- Rabia umană;
- Holera;
- Pesta;
- Variola / varioloidul;
- Gripa umană cauzată de un nou subtip de virus gripal;
- Gripa A/H5N1, respectiv cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă;
- Febra hemoragică Lassa;
- Ebola;
- Febra hemoragică Marburg;
- Febra hemoragică Crimeea Congo;
- Febra galbenă;
- Nipah;
- SARS;
- MERS-CoV-2;
- SARS-CoV-2.
Bolile din lista de mai sus sunt “acele tipuri de boli determinate de agenți patogeni care determină un impact rapid și major asupra stării de sănătate a persoanei bolnave și poate determina rapid apariția de focare de boli transmisibile sau declanșarea de epidemii extinse la nivel național sau internațional. Aceste boli infectocontagioase necesită identificare rapidă, declarare și insituire de măsuri imediate în scopul limitării extinderii bolii în populația generală”, așa cum apare într-un comunicat recent al Ministerului Sănătății.
De asemenea, hotărârea de guvern mai conține și lista spitalelor în care se vor trata aceste boli. Mai exact, vorbim aici despre mai multe spitale din țară, ce sunt, cu precădere, spitale de boli infecțioase sau pulmonare.
Prevederile Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic au un spectru mare de aplicare, în sensul că vizează nu doar situația actuală, dată de pandemia de COVID-19, ci și alte situații cu risc epidemiologic - alte epidemii sau pandemii viitoare și nu numai unde trebuie luate măsuri temporare.
De fapt, așa cum apare în lege, este vorba despre măsuri ce trebuie aplicate în “situații de risc epidemiologic și biologic, pentru prevenirea introducerii și limitarea răspândirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul României”.
Potrivit Legii 136/2020, izolarea este o “măsură care constă în separarea fizică a persoanelor afectate de o boală infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale agentului înalt patogen chiar dacă acestea nu prezintă semne și simptome sugestive, la domiciliu, la locația declarată de persoana izolată, într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată unității sanitare, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicării unui tratament, după caz (...)”.
Pe de altă parte, carantina persoanelor este o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, constând în separarea fizică a persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unei boli contagioase.
Comentarii articol (1)