În contextul reintroducerii obligației de a depune anual declarația privind beneficiarii reali, Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) sfătuiește firmele să evite aglomerarea ghișeelor sale. Concret, ideal este ca declarațiile să fie transmise fie online, fie prin poștă sau curier.
„În contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, în vederea evitării aglomerării ghișeelor, recomandăm ca transmiterea cererilor de depunere a declarațiilor privind beneficiarii reali să se facă prin mijloacele electronice (portalul de servicii al ONRC / adresele de e-mail ale ORCT) sau prin corespondenţă (poștă / curier)”, scrie într-un anunț postat miercuri de Oficiu.
Mai precis,
se depune o cerere, care trebuie însoțită de declarația privind beneficiarii reali și de o copie a actului de identitate. Modelul cererii și modelul declarației
pot fi descărcate de aici și de aici (sau de la finalul articolului), acestea fiind puse la dispoziție chiar de ONRC.
Prin anunțul respectiv, ONRC atenționează că firmele sunt obligate din nou, începând cu data de 30 aprilie 2021,
să transmită anual declarația privind beneficiarii reali. Acest lucru se face în termen de
15 zile de la aprobarea situațiilor financiare.
„Începând cu data de 30 aprilie 2021, ca urmare a intrării în vigoare a Legii 101/2021 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă 111/2020: Persoanele juridice supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului depun la înmatriculare, anual sau ori de câte ori intervine o modificare, o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali. Sunt exceptate de la obligaţia depunerii declaraţiei privind beneficiarul real regiile autonome, companiile şi societăţile naţionale şi societăţile deţinute integral sau majoritar de stat. Declaraţia anuală se depune la oficiul registrului comerţului în care este înmatriculată persoana juridică în termen de 15 zile de la aprobarea situaţiilor financiare anuale. Dacă intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declaraţia se depune în termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit”, scrie în comunicat.
Teoretic, firmele care deja și-au aprobat și/sau depus situațiile financiare pentru anul 2020 ar trebui să depună cât mai repede declarația anuală cu beneficiarii reali.
Incertitudine: Actualmente avem în vigoare o amânare veche a depunerii declarației cu beneficiarii reali, pentru anumite firme, pentru un termen care se va împlini la 90 de zile după terminarea stării de alertă. Este neclar dacă acesta afectează indirect și reintrodusa obligație de depunere anuală a declarației în 15 zile de la aprobarea bilanțurilor pe 2020.
Astfel, am cerut o clarificare oficială de la ONRC în acest sens.
Reintroducerea obligației de a depune anual declarația cu beneficiarii reali vine ca urmare a apariției Legii 101/2021. Totodată, acest act normativ
elimină și scutirea de a depune formularul (indiferent când intervine obligația de declarare a beneficiarilor reali)
pentru persoanele juridice constituite doar din asociați persoane fizice.
Aceste două măsuri fuseseră eliminate în 2020. Însă autoritățile europene au declanșat o procedură de infringement împotriva țării noastre, pentru că schimbările nu mai asigurau o transpunere națională adecvată a legislației europene privind prevenirea spălării banilor. Dacă Parlamentul n-ar fi venit cu Legea 101/2021, țara noastră risca să fie amendată de autoritățile europene.
Pentru cine aprobă bilanțurile fix pe 31 mai (care este și termenul-limită de depunere pentru situațiile financiare pe 2020), declarația anuală cu beneficiarii reali va trebui transmisă la ONRC până pe
15 iunie, acesta fiind, practic, termenul maxim (pentru cei care respectă depunerea bilanțurilor la termenul din 31 mai, desigur). Desigur, aprobarea mai rapidă a bilanțurilor implică și transmiterea mai rapidă a declarației cu beneficiarii reali.
Așadar, avem din nou trei momente distincte în care se depune declarația - la înființarea firmei, anual și la modificarea informațiilor despre beneficiarii reali.
Comentarii articol (1)