Astfel, de sâmbătă, definiția locuinței de necesitate din Legea locuinței nr. 114/1996 se modifică, astfel încât aceasta va deveni locuinţa destinată cazării temporare a:
- persoanelor şi familiilor ale căror locuinţe au devenit inutilizabile în urma unor catastrofe naturale sau accidente sau ale căror locuinţe sunt supuse demolării în vederea realizării de lucrări de utilitate publică, precum şi lucrărilor de reabilitare ce nu se pot efectua în clădiri ocupate de locatari;
- victimelor violenţei domestice, ca măsură complementară celor prevăzute de lege în domeniul asistenței sociale și protecția victimelor violenței domestice.
Pentru ca aceste modificări să fie operaționalizate, și astfel centrele de prmire în regim de urgență, centrele de recuperare ori locuinţele protejate să poată primi solicitările victimelor violenței domestice, Ministerul Dezvoltării va trebui să modifice, până la finalul lunii august, normele de aplicare ale Legii 14/1996.
Totodată, Legea 253 prevede ca acordarea locuinţei de necesitate să se poată face în regim de urgenţă, ținând cont de situația victimelor violenței domestice, până la momentul încheierii contractului de închiriere a unui spațiu de locuit.
Pe de altă parte, de locuințele sociale vor putea beneficia următoarele categorii de persoane:
- victimele violenţei domestice;
- persoanele şi familiile evacuate sau care urmează a fi evacuate din locuinţele retrocedate foştilor proprietari;
- tinerii care au vârsta de până la 35 de ani;
- tinerii proveniţi din instituţii de ocrotire socială şi care au împlinit vârsta de 18 ani;
- invalizii de gradul I şi II;
- persoane cu handicap;
- pensionarii;
- veteranii şi văduvele de război;
- participanții la Revoluția din decembrie 1989 și cei ce au avut de suferit din cauza regimului comunist (Legea 341/2004 și Decretul-lege nr. 118/1990);
- alte persoane sau familii îndreptăţite.
Comentarii articol (0)