Îți propunem o listă cu activități de iarnă necostisitoare pe care le poți avea împreună cu copiii tăi și restul familiei, afară sau în casă.
Articol scris de Roxana Ioana Ancuța
Crezi că vremea este un impediment care poate sta în calea distracției copilului tău? Dimpotrivă. Este anotimpul care ne îndeamnă cel mai mult la calde îmbrățisări. La seri frumoase petrecute alături de cei dragi. La cești cu ceai cald și căni cu ciocolate calde, cozonac, turtă dulce și fursecuri cu nucă și gem. La multe și distractive activități de iarnă pe care le poți avea alături de copilul tău, în casă și afară. Uite care sunt propunerile noastre.
Activități de iarnă în casă
Temperaturile de afară sunt prea scăzute și preferi să stai cu copilul tău în casă. Totodată, nu vrei ca el să se plictisească. Sunt atâtea activități frumoase, antrenante, distractive și educative pe care le puteți avea cu toții acasă. Iată la ce ne-am gândit noi.
1. Colinde și povești de iarnăO primă sugestie ar fi... colindele. Strânge-i pe cei mici lângă tine și ascultați împreună colindele pe care obișnuiai și tu să le cânți în copilărie. Învață-i colinde și poate, la timpul potrivit, îi vei încuraja să își colinde vecinii ori bunicii. De asemenea, adu magia sărbătorilor și prin poveștile de iarnă. Povești pe care le poți citi tu sau chiar copilul tău (dacă are vârsta potrivită și știe să citească). Dar le și puteți asculta, pe Youtube, sau la radio (Teatru radiofonic pentru copii). Și, de ce nu, adaptați și puneți în scenă una dintre poveștile care v-au plăcut cel mai mult.
2. Împodobiți casaDe la debutul iernii și până la finalul ei, casa voastră poate fi „îmbrăcată” în straie speciale. Decorați-o. Dacă vreți, realizați chiar voi aceste decorații de Crăciun. Iar cheltuielile pentru materiale sunt zero sau foarte mici.
Puteți folosi obiecte pe care le aveți la îndemână. Hârtie, carton, carioci, culori, acuarele, nasturi, ramuri de brad, frunze, conuri de brad, bucăți din ramuri de copaci. Sfoară, dopuri de plută, materiale din bumbac, morcovi, mere, nuci, staniol, folie de aluminiu, lumânări, etc. Există mii de tutoriale pe internet despre cum să creați aceste decorații de Crăciun. Vă puteți inspira de acolo sau puteți pune imaginația copiilor la încercare și probați creativitatea lor.
3. Felicitări de Crăciun
Și, dacă tot v-ați apucat să decorați casa, încă nu strângeți materialele de lucru. Folosiți-le pentru a crea felicitări de Crăciun. Cu siguranță aveți multe rude și prieteni care tare mult s-ar bucura să primească de la voi felicitări personalizate. Este o ocazie bună ca micuții familiei să se simtă conectați cu ceilalți membri ai casei. Și o altă activitate cu ajutorul căreia vor da frâu liber imaginației și creativității.
4. Seară de film și de spectacol
Când eram mică, obișnuiam să organizez acasă spectacole muzicale pentru părinții și fratele meu. Îi invitam pe toți în sufragerie și începeam show-ul. Cântam și dansam în același timp, pretinzând că sunt la un concurs muzical, ei fiind membrii juriului. La final, veneau și notele. Evident, acestea nu puteau fi mai mici de 9, pentru că altfel... mă supăram.
Așadar, o seară de spectacol puteți organiza și voi. Fie că este vorba de un spectacol de teatru înscenat pe loc. De un show karaoke. Sau un concurs de dans. Distractivă și extrem de relaxantă poate fi și seara de film cu popcorn, sucuri sau alte snack-uri alături. Alegeți filmul. Instalați-vă comod pe canapea sau pe jos, țineți aproape castronul cu popcorn și paharul cu suc și..să înceapă filmul. Pentru un plus de amuzament și autenticitate, „tăiați” bilete de film înaintea proiecției.
5. Jocuri de masă
Probabil nu s-a născut copil căruia să nu-i placă jocurile de masă. Sunt simple, distractive, pentru toate vârstele și vin la pachet cu seturi de reguli. Aceste jocuri antrenează mintea copilului, îi stimulează puterea de a se concentra și viteza reacțiilor. Organizați un maraton de astfel de jocuri, încercând cât mai multe dintre ele. Intrați în competiții, țineți un scor și, dacă vreți, la final împărțiți premii.
6. Inventați o tradiție nouă a casei
Gândiți-vă la o activitate pe care să o transformați în ceva permanent. Să devină una dintre tradițiile casei. Această activitate poate fi, de exemplu, „seară la restaurantul local”. Îi propuneți copilului să creeze un meniu cu preparatele lui favorite. Pregătiți împreună acele feluri de mâncare, iar apoi intrați în rolurile chelnărului și al clienților restaurantului. Puteți avea și invitați la masă, dacă vreți. Dacă nu, bucurați-vă doar în familie de ”ieșirea la restaurantul de acasă”.
7. Ședința foto în familie
Alegeți o tematică pentru ședința foto și organizați „evenimentul”. Ședință foto în pijamale, în hăinuțe de Crăciun. Sau sesiune de fotografii în camera copiilor, printre jucării ori cărți. Ori în timp ce jucați diverse jocuri. Ședință foto în bucătărie. Ori costumați în echipamente sportive. Ședință foto în care mimați diverse stări. Voi ce idei mai aveți?
8. Jocuri de noapte
O altă opțiune pe care o puteți trece pe lista cu activități de iarnă poate fi și cea dedicată „jocurilor de noapte”. Este potrivită pentru orice categorie de vârstă și există o multitudine de jocuri distractive și educaționale pe care să le includeți. Aceste jocuri sunt, de asemenea, o modalitate bună de a-i mai ține pe copii departe de activitățile lor online.
Asamblați un puzzle, de exemplu. Unul cu foarte multe piese, la realizarea căruia să antrenați toți membrii familiei. În timp ce puneți piesele cap la cap, puteți sorbi din cana cu ciocolată caldă. Aveți ocazia să interacționați demarând discuții care vă privesc pe toți, glumiți, ascultați muzică și fredonați melodii. Sunteți împreună și asta este tot ceea ce contează.
9. Activități de iarnă „outdoor”Pentru familiile cărora le place să profite la maximum de vremea mai rece, inclusiv de zăpadă, există fel și fel de activități. Ieftine și distractive. Săniușul, drumețiile în pădure (dacă locuiți în aproprierea unei zone cu păduri). Construirea cetăților și fortărețelor din zăpadă. Sau a unor personaje inspirate din desenele animate. „Nouă ne place să folosim cutii din plastic pentru a face cărămizi din zăpadă”, spune Dana, mamă de gemeni. ”Le umplem și bătătorim foarte bine zăpada, după care le întoarcem invers. Și gata cărămida. Faceți câte cărămizi doriți, în funcție de cât de înalt vreți să fie zidul cetății”. Știți că puteți face și castele din zăpadă, da? Nu doar din nisip. Folosiți aceleași forme modelatoare.
10. Spectacole, evenimente și târguri locale
În timpul iernii, fii atentă la festivalurile și evenimentele locale, multe dintre ele gratuite sau foarte ieftine. Festivalurile de Crăciun și alte evenimente pe tema sărbătorilor se organizează în fiecare localitate.
11. Activități de voluntariat
Dacă tot suntem în luna decembrie, perioada cadourilor, de ce să nu aducem o bucurie în casa și în sufletele celor care nu au posibilități. Antrenați mai multe persoane în organizarea unei acțiuni cu donații de jucării, hăinuțe, alimente sau alte obiecte necesare nevoiașilor. Implicați-i și pe copii. Rugați-i să își sorteze jucăriile și hainele și să pună deoparte ceea ce consideră ei că pot da copiilor care ar avea nevoie de ele.
De asemenea, petreceți timp servind mâncare la o cantină socială. Vizitați un adăpost de animale, jucați-vă cu animalele de acolo, oferiți să ajutați cu ce puteți. Donați mâncare și materiale care pot contribui la protecția împotriva, la încălzirea padocurilor în care sunt ținute animalele. Toate acestea îi responsabilizează pe cei mici. Îi învață să fie mai buni, mai darnici, să ajute la nevoie, să aprecieze ceea ce au. Voluntariatul este o activitate benefică pentru toți cei implicați. Nu costă nimic în afară de acel timp pe care îl dedici, atât de util și de frumos, activității în sine.
12. Admiră decorațiile stradale
Iarna, nu doar centrele orașelor sunt frumos decorate. Dar și casele sau ferestrele apartamentelor oamenilor. Echipați corespunzător, puteți merge într-o plimbare pe jos, în căutarea celor mai frumos decorate case ale vecinilor. Sau puteți urca cu toții în mașină pentru a porni într-o mini aventură nocturnă prin oraș ori prin cartierele învecinate. Ascultați muzica potrivită anotimpului în timp ce admirați casele, curțile, ferestrele frumos împodobite cu ornamente de Crăciun. Cine știe, poate în drumurile voastre, îl veți întâlni și pe Moș Crăciun. Așa că, fiți pregătiți cu scrisorile care-i sunt dedicate și cu o turtă dulce. Se spune că e preferata lui.
Articol preluat de pe www.totuldespremame.ro. Puteţi citi aici articolul original.
Comentarii articol (0)